Leden van de band Allah-Las worden met een busje onder politiebegeleiding afgevoerd bij de Maassilo
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Geschrokken eigenaar Maassilo: je hebt maar één idioot nodig

Het is woensdag 19.15 uur als de telefoon van Richard van Beusekom gaat. De eigenaar van de Maassilo is bezig met de voorbereiding van het concert van de Amerikaanse band Allah-Las dat die avond plaatsvindt in de evenementenhal in Rotterdam-Zuid. Hij verwacht negenhonderd man. Tot de politie belt.

"Het bleek dat er sprake was van ernstige terroristische dreiging", vertelt Van Beusekom een dag later aan RTV Rijnmond. Wat volgt is een drie uur durend crisisoverleg in een speciaal daarvoor ingericht kamertje in de Maassilo.

Er wordt een crisisteam samengesteld, de beveiliging wordt ingelicht en concertorganisator Rotown wordt erbij gehaald.

Afbellen

Van Beusekom heeft jaren geleden al een noodplan opgesteld. Gewoon voor het geval dat. "We hebben hier in het verleden al rekening mee gehouden. Je hebt immers maar één idioot nodig", zegt hij koeltjes.

De Rotterdammer en zijn team komen meteen in actie. Het concert begint om 20.30 uur. Van Beusekom weet uit ervaring dat de meeste bezoekers pas rond 20.00 uur binnendruppelen. Het is zaak direct te melden dat ze niet naar de Maassilo moeten komen.

"Alle bezoekers van wie we mailadressen en telefoonnummers hadden, hebben we geïnformeerd. Ook hebben we op de site gezet dat het concert op last van de politie was geannuleerd."

Zo'n tien tot vijftien bezoekers krijgen het bericht te laat en worden aan de deur van de Rotterdamse concertzaal geïnformeerd en weggestuurd.

De politie zet de omgeving van Maassilo af

"Het is verstandig dat we het concert hebben afgelast. Het is vervelend, maar veiligheid gaat boven alles", blikt Van Beusekom terug. "Er had van alles kunnen gebeuren, maar gelukkig is er niks gebeurd. Er is goed gehandeld door de politie."

Van Beusekom had vooraf nooit bedacht dat een concert van Allah-Las voor zoveel commotie zou zorgen. "De band bestaat al zo'n tien jaar. Dan denk je niet meer na over die naam. Ik hoorde nu ook pas voor het eerst dat daarom eerder een concert was afgelast."

Wat mij betreft krijgt Allah-Las een herkansing

Richard van Beusekom, eigenaar van de Maassilo

Toch is dit incident geen reden om Allah-Las voortaan te weren uit Rotterdam. De Maassilo bespreekt met Rotown en de band of er alsnog een optreden mogelijk is.

Van Beusekom: "Ze zitten met een tourschema, dus we moeten kijken of het past. Maar wat mij betreft krijgen ze een herkansing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl