Achtergrond

Gevluchte journalist herkent beulen in vluchtelingenstroom

24-08-2017 11:42

Een korte reportage van het Duitse programma Tagesschau, een programma voor Das Erste, belicht de schokkende ervaringen van een gevluchte Syrisch-Koerdische journalist. Gemarteld door ISIS komt hij vrij na een gevangenenruil. Hij vlucht uiteindelijk naar Europa en komt in Duitsland terecht, maar ‘overal waar ik ga, is ISIS’.

De terreur en haar voetsoldaten halen Masoud Aqil steeds weer in. In 2014 werd hij door terroristen van ISIS ontvoerd. In een ISIS-cel kon hij alleen maar bedenken: “Hier kom ik nooit levend vandaan”. Het lot besloot anders en na een gevangenenruil kwam hij vrij, na 280 dagen gevangenschap.

Terreur ontvluchten is niet eenvoudig

Masoud onderging martelingen tijdens zijn gevangenschap. Omdat hij een ongelovige was, omdat hij een Koerd was. Voor de mensen die hem gevangennamen was terreur een middel om controle te houden. De angst die ISIS mensen aanjaagt, gaf de strijders macht. Nadat hij vrijkwam ontvluchtte Aqil de terreur, in de winter van 2015 vertrok hij naar Duitsland.

Maar de terreur ontvluchten is niet eenvoudig, “Waar ik ook heen ga, ISIS is daar al”, zo zegt hij. In Duitsland aangekomen ontdekt Aqil sommige van zijn beulen weer. Net als hij zijn die beulen met de vluchtelingenstroom meegereisd en leven ze in Europa, zo laat de Tagesthemen video van Tagesschau zien.

‘Honderden meegereisd’

Guido Steinberg, islamwetenschapper en terrorismeexpert, vertelt dat er geen concrete aantallen bekend zijn maar dat we er van uit moeten gaan dat ‘honderden’ militanten zijn meegereisd naar Europa. Het gaat daarbij niet alleen om ISIS-strijders, maar ook facties zoals het Al-Nusra front. Aqil speurt intussen door en Facebookaccounts van ISIS-beulen die hij vindt speelt hij door aan de Duitse autoriteiten. Maar, zo concludeert Tagesschau, ‘de strafvervolging is moeilijk’.

“Ik zie die mensen, en ja, ze zijn onder ons”, zegt Aqil. “We moeten ze (her)kennen om de mogelijkheid te hebben ze te stoppen”.

Komend jaar komt zijn boek over zijn ervaringen, De jongen die tegen IS strijdt, ook in het Nederlands uit.