Start van hoofdcontent

112

nl

Open brief korpschef na lekken naam bestuurder ongeluk CS: 'Lek is stuitend en onacceptabel'

24 augustus 2017, 13.16 uur

De korpschef van de Nederlandse politie, Erik Akerboom, haalt in een open brief hard uit naar degene die onlangs gevoelige politie-informatie lekte naar website GeenStijl.

Die site publiceerde onlangs de naam van de bestuurder die in juni van dit jaar zeven mensen en zichzelf verwondde toen hij met zijn auto het stationsplein voor CS opreed. Rond dit incident, volgens de politie veroorzaakt doordat de bestuurder (een diabetespatiënt) onwel werd, blijven geruchten de ronde doen dat het om een aanslag gaat. 

Die geruchten benoemd Akerboom nu. 'Uitvoerig onderzoek door collega's heeft aangetoond dat het destijds ging om een tragisch ongeval. Niettemin doen sindsdien ongefundeerde, maar hardnekkige verhalen de ronde dat het een aanslag betrof die de overheid wil verdoezelen', schrijft de korpschef. 

Er is, zo schrijft Akerboom, 'alle reden om aan te nemen dat iemand van de politie deze informatie doelbewust aan GeenStijl heeft verstrekt.' De korpschef noemt dit 'stuitend en onacceptabel', omdat het volgens hem het vertrouwen van burgers in de politie aantast. 'Bovendien is het bitter voor de collega's die het onderzoek hebben gedaan.'