Speurders ontdekken tweede opslagplaats met explosieven

© EPA

© AP

thumbnail:
thumbnail: null

De veel grotere plannen die de terreurcel achter de aanslagen in Catalonië voor ogen hadden, blijken nóg groter dan al gedacht werd. Woensdag ontdekten speurders immers een tweede basis met heel wat opgeslagen explosieven. Intussen zijn in Spaanse media nieuwe beelden opgedoken van enkele van de terroristen.

gjs, rdc

Op woensdagavond 16 augustus werd in Alcanar, een gemeente in de Spaanse provincie Tarragona op tweehonderd kilometer van Barcelona, een woning vernield door een immense explosie. In het huis was de terreurcel achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils een veel grotere aanslag aan het voorbereiden dan de daden die uiteindelijk aan vijftien mensen het leven kostten. Dat werd duidelijk toen speurders meer dan honderd gasflessen ontdekten. Maar omdat de ontploffing van woensdagavond de politie kon alarmeren, kozen ze voor plan B: een dag later met een bestelwagen inrijden op mensen op de Ramblas en mensen aanvallen met wapens in Cambrils.

Intussen konden enkele spilfiguren van de terreurcel verhoord worden. Daardoor krijgen de speurders een steeds betere kijk op de plannen die de terreurcel echt had. De Sagrada Familia opblazen blijkt nog niet eens alles te zijn geweest. De terroristen wilden alle monumenten in Barcelona met de grond gelijk maken.

De explosieven die daartoe hadden moeten dienen, vonden de speurders woensdag in een tweede opslagplaats van de terroristen: een boerderij wat verder in Catalonië. Ze vonden er ook nog het rijbewijs en de identiteitskaart van twee leden van de terreurcel.

Nieuwe beelden

Intussen zijn in Spaanse media nieuwe beelden opgedoken van enkele van de terroristen. Daarop is te zien hoe drie van hen vlak voor hun terreurdaden, nog even naar een winkel aan een tankstation gingen. Ze zien er ontspannen uit en maken onderling nog wat grapjes. Wat later worden ze door de politie doodgeschoten.

In totaal werden de terroristen op vier verschillende momenten gefilmd in hetzelfde winkeltje. De eerste beelden dateren van donderdagnamiddag 17 augustus 16 uur. Ongeveer een uur later reed Younes Abouyaaqoub in op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona. Later op de avond raasden leden van dezelfde terreurcel in een Audi A3 over de promenade van badplaats Cambrils.

De drie terroristen die in beeld komen werden geïdentificeerd als Houssaine Abouyaaqoub (de broer van Younes), Moussa Oukabir (de 17-jarige waarvan eerst gedacht werd dat hij achter het stuur van de Renault Kangoo zat) en Omar Hichamy.

Resten laatste lid terreurcel geïdentificeerd

© AP

De Catalaanse politie heeft het laatste lid van de terreurcel rond de aanslagen in Catalonië geïdentificeerd. Het gaat om Youssef Aalla, die omkwam bij de ontploffing in Alcanar. Dat maakte de politie donderdag bekend.

‘Youssef Aalla is het tweede geïdentificeerde lijk van de explosie van Alcanar', aldus de ‘Mossos d’Esquadra’, een week na de accidentele ontploffing in een huis op 200 kilometer ten zuiden van Barcelona. Daar maakten de verdachten hun explosieven. 'Dit is het laatste lid van de cel' van wie de identiteit nog moest worden bepaald, klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Youssef Aalla was de broer van twee andere vermoedelijke leden van de cel: de 18-jarige Saïd die door de politie in Cambrils is doodgeschoten, en de 27-jarige Mohammed die dinsdag door de rechter is ondervraagd. Hij is vrijgelaten maar staat onder gerechtelijk toezicht.

De explosie in Alcanar dwong de overlevenden ertoe over te schakelen op een plan b en voorbijgangers met een bestelwagen en een personenwagen aan te rijden. Bij de dubbele aanslag vielen 15 doden en meer dan 120 gewonden.

Het eerste geïdentificeerde lichaam na de explosie in Alcanar was dat van Abdelbaki Es Satty, de imam uit Ripoll die ervan verdacht wordt een sleutelrol te hebben gespeeld in de radicalisering van het merendeel van de leden van de cel.

Catalaanse politie bevestigt ‘officieus’ contact met Belgische politie

© EPA

De Catalaanse politie, de zogenaamde ‘Mossos d’Esquadra’, bevestigt dat ze een 'officieus contact' had met de Belgische politie over Abdelbaki Es Satty, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Barcelona. Dat schrijft het persagentschap Europa Press.

De Spaanse minister voor Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido verklaarde woensdag nog dat de Guardia Civil en de Policía Nacional nooit door ons land werden gecontacteerd over imam Abdelbaki Es Satty.

Ook de Catalaanse autoriteiten ontkenden in eerste instantie dat ze niet gewaarschuwd waren over de imam. Maar de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, die voor het eerst gewag had gemaakt van de contacten, bleef bij zijn eerdere verklaringen. Nu nuanceren de Catalaanse autoriteiten dus eerdere berichten.

© rr

Volgens Europa Press zou er een jaar geleden een informeel contact geweest zijn via e-mail tussen een lid van de Belgische politie en een functionaris van het commissariaat-generaal voor informatie van de ‘Mossos’. De Catalaanse politie zou geantwoord hebben dat ze geen informatie had over de imam.

EEl País, dat bronnen bij de antiterreurdiensten citeert, schrijft dat de Mossos wel zou gecommuniceerd hebben dat een man met dezelfde familienaam opdook in een terreurzaak. Volgens de krant maakte hij allusie op Mustafa Es Satty, familielid van de imam van Ripoll. Die verbleef naar verluidt een tijdlang in hetzelfde appartement waar twee terroristen zich hebben opgehouden die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid.

Diezelfde man zat ook een tijdlang in de cel vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een jihadistische cel die terroristen naar Irak stuurde om er te strijden aan de zijde van al-Qaeda. Het netwerk waar de cel deel van uitmaakte, liet daders van de aanslagen in Madrid ontsnappen uit Spanje, onder meer via België. De Audiencia Nacional, de rechtbank in eerste aanleg, sprak Mustapha Es Satty uiteindelijk vrij.

El País stelt vast dat de communicatie over mogelijke radicalisering en terrorisme over de imam, die bovendien vastzat voor drugsfeiten, beperkt bleef tot het lokale niveau. 'Noch in België, noch in Spanje raakte ze op een hoger niveau', schrijft de krant.