Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Moslims Diegem lieten 'verdachte' imam natrekken

Imam Abdelbaki Es Satty (inzetfoto).Beeld ap

De Spaanse imam, die als het brein achter de dubbelaanslag in Spanje wordt gezien, wekte tijdens zijn verblijf in België al heel wat wantrouwen. Dat blijkt uit de gang van zaken in Diegem, waar Abdelbaki Es Satty zich als imam aanbood en een aantal preken hield. Na drie maanden werd Es Satty de toegang tot de Diegemse moskee ontzegd.

Es Satty, een jonge veertiger, was imam in het Noord-Spaanse Ripoll, waar de meeste daders van de aanslagen in Spanje vandaan kwamen. De Spaanse politie denkt dat hij een van de drie doden is die teruggevonden werden na de explosie van een woning in Alcanar, de vermoedelijke uitvalsbasis van de terreurcel. DNA-onderzoek moet meer duidelijkheid scheppen.

Diezelfde Es Satty verbleef tussen januari en maart 2016 in Diegem, waar hij imam wilde worden van de lokale moskee Youssef. De timing van Es Satty’s verblijf, net voor de aanslagen van 22 maart 2016, deed bij de bekendmaking zondagavond wenkbrauwen fronsen. Maar het federaal parket liet maandag weten geen aanwijzingen te hebben dat Es Satty bij de aanslagen in België betrokken was.

‘Ik heb één preek gehoord en ik had meteen het gevoel dat er iets niet klopte’
Mimoun Aquichouh, imam Vilvoorde

In Diegem wekte Es Satty snel argwaan toen hij een paar keer als gastprediker optrad. "Ik heb één preek gehoord, en ik had meteen het gevoel dat er iets niet klopte", zegt Mimoun Aquichouh, imam in het naburige Vilvoorde, waar de Diegemse moslimgemeenschap sterk op gericht is. "Door mijn lange ervaring zie ik beter wie radicaal is en wie niet. Ik heb meteen aan de Diegemse moskeeverantwoordelijke gezegd: pas op met die man."

Die moskeeverantwoordelijke, een neef van Aquichouh, besliste daarop om Es Satty om een bewijs van goed gedrag en zeden te vragen, en vroeg de Vilvoordse politie om Es Satty’s antecedenten na te gaan. Dat wordt bevestigd door de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a), die preciseert dat Es Satty niet in de moskee van Vilvoorde kwam, maar hoogst waarschijnlijk wel in Vilvoorde is geweest.

Geen invloed op jongeren

Op 8 maart 2016 meldde de Spaanse politie aan België dat Es Satty niet als geradicaliseerd bekendstond. Hoewel hij banden had met betrokkenen bij de aanslagen van 2004 in Madrid, stond hij niet in de terreurdatabanken. Toch besliste de Diegemse moskee om Es Satty weg te sturen, omdat die almaar uitstel vroeg voor zijn bewijs van goed gedrag en zeden. Naar nu blijkt was hij in 2010 veroordeeld voor drugssmokkel. Het is onduidelijk of Es Satty daarna naar Spanje terugkeerde, of in België bleef.

Volgens Mimoun Aquichouh is de kans klein dat Es Satty in Diegem jongeren heeft geradicaliseerd. "Hij sprak Arabisch en Spaans, onze jongeren spreken Nederlands en Frans. Ik denk niet dat hij invloed heeft gehad."