Direct naar artikelinhoud

Gezondheidsraad waarschuwt tegen stilzitten

"Bewegen is goed, meer bewegen is beter.'' Dat is de korte samenvatting van de nieuwe Beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft opgesteld op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid.

Joggers in het VondelparkBeeld anp

In het algemeen is het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Dat hoeft niet per se een intensieve sessie in de sportschool te zijn, lopend of fietsend naar je werk gaan en wat vaker de trap nemen in plaats van de lift is al genoeg. "Van weinig naar matig bewegen gaan geeft al gezondheidswinst," zegt Eert Schoten van de Gezondheidsraad.  

Nieuw is dat dat alle activiteiten meetellen, en dat het niet uitmaakt hoe lang die duren. Ook huishoudelijke taken als afwassen, tuinieren en stofzuigen gelden als beweging, als de hartslag maar omhoog gaat. Wel is het nog beter om langer, vaker of meer te bewegen. Dat verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen.  

Voor het eerst waarschuwt de Gezondheidsraad ook tegen de gevolgen van veel stilzitten. "Dat stilzitten schadelijk is is voor de gezondheid staat vast, maar de gevolgen zijn nog niet heel duidelijk," aldus Schoten. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten, maar dat verband is minder duidelijk bij mensen die wel veel bewegen.  

Spierversterkende activiteiten
Nieuw is ook de aanbeveling voor volwassenen en ouderen om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. "Dan moet je denken aan alles wat het lichaam belast, zoals traplopen, dingen oprapen, of springen," zegt Schoten.

Ouderen doen er volgens de Gezondheidsraad ook goed aan om balansoefeningen te doen. "Juist voor ouderen tellen hele kleine dingen al mee voor hun gezondheidswinst, zoals zelf opstaan uit een stoel of iets oprapen."  

Kinderen van vier tot achttien jaar moeten meer bewegen dan volwassenen. Dagelijks minimaal een uur matig intensief bewegen, en drie keer per week spier- en botversterkende oefeningen is het advies.  

Vooralsnog bewegen de meeste Nederlanders te weinig: slechts 44 procent van de volwassenen haalt de norm volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).