Direct naar artikelinhoud

Patiënten zijn trage formatie beu: 'verlaag nu het eigen risico'

De patiëntenlobby roept zorgverzekeraars op niet te wachten op de politiek en zelf alvast het eigen risico in de zorgverzekering te verlagen naar 175 euro. Nu ligt dat nog op 385 euro per volwassene. In ruil zou de premie voor de verzekering kunnen stijgen.

D66-leider Alexander Pechtold op het Binnenhof.Beeld anp

Met dit pleidooi hoopt de Patiëntenfederatie een doorbraak te forceren nu de formatie na vijf maanden nog steeds voortduurt. De federatie is de koepel van ruim 160 patiëntenorganisaties. Het eigen risico is het bedrag dat elke volwassene eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekering de zorgkosten dekt. Voor sommige zorg geldt het eigen risico niet.

Directeur Dianda Veldman wijst erop dat veel partijen afschaffing of verlaging van het eigen risico in het verkiezingsprogramma hadden staan. 'Er is dit voorjaar al een paar keer een motie in de Tweede Kamer over afschaffing of verlaging ervan verworpen omdat partijen het in de formatie willen regelen. Omdat die formatie niet opschiet, dreigt voor 2018 niets geregeld te worden.'

'Sprake van kartel'

Veel kans maakt het voorstel niet. 'Als zorgverzekeraars dat afspreken, is sprake van een kartel. Dat mag niet', zegt zorgeconoom Marcel Canoy van de Autoriteit Consument en Markt. Hij stelt ook dat er een reeks compensatieregelingen is voor zorgkosten. 'Gemeenten hebben voor bijstandsgerechtigden vaak een zorgverzekering zonder eigen risico.'

Er is nog een obstakel: alle 24 zorgverzekeraars zouden moeten meedoen. Als er een niet meedoet, is die voor gezonde burgers aantrekkelijk door een lagere premie. Chronisch zieken, die duur zijn voor verzekeraars, gaan dan naar de andere 23 verzekeraars.

Zorgverzekeraars Nederland is niet gecharmeerd van het voorstel. 'De Patiëntenfederatie weet heel goed dat wij het wettelijk verplichte eigen risico niet zomaar kunnen verlagen. Dit is onrealistisch', zegt een woordvoerder.

De lobby lijkt vooral bedoeld om druk te houden op de formatie. De formerende partijen zijn verdeeld. De CU wil het risico met 100 euro verlagen, het CDA met 105 euro. VVD en D66 zij niet voor verlaging. De aanstaande oppositiepartijen PVV, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en Denk voor afschaffing.

Het kabinet stelt jaarlijks in de begroting het eigen risico vast. Stijgen de geraamde uitgaven voor de zorgverzekering dan stijgt ook het eigen risico.

Verlaging van het eigen risico met 210 euro zoals de Patiëntenfederatie voorstelt, kost 2,2 miljard.

Lees meer over het eigen risico

Dit gaat mis als er voorlopig geen nieuwe regering komt
Hoe langer de kabinetsformatie duurt, des te meer moet het demissionaire kabinet aan de bak. Beslissingen over het eigen risico in de zorg, de Brexit-onderhandelingen en militaire missies moeten binnenkort toch echt worden genomen.

Wat moet er gebeuren met de zorg?
De miljarden die omgaan in de zorg zijn een heet hangijzer in de verkiezingscampagne. Moet er meer bij of juist niet? Moet het eigen risico worden afgeschaft of juist niet? Twee alledaagse voorbeelden over de kosten van de zorg.

Zonnegroet en kraanvogel op kosten van de verzekering
Yoga, meditatie en massage betaald door de verzekering? De nieuwe ggz-instelling Vitalis declareert deze activiteiten als deel van een psychiatrische behandeling. Maar daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

Welkom in het casino van de zorgverzekeringen
Welke zorgverzekering bij je past, blijft lastig. Vergelijkingssites helpen, maar vereisen toch ook veel kennis. De Volkskrant testte zeven zorgvergelijkers.

Waarom wachtlijsten ontstaan
De wachtlijsten zijn terug in de zorg. We onderzoeken hoe ze ontstaan, spreken met een patiënt die er de dupe van is en kijken wat er gedaan wordt om wachtenden te helpen.