Politiek

Baas Indonesische moslimorganisatie: ‘Terreur en islam hangen met elkaar samen’

21-08-2017 20:47

Hij zegt het zelf, Kyai Haji Yahya Cholil Staquf, islamgeleerde en baas van een grote Indonesische orthodoxe islamitische organisatie met zo’n 40 miljoen aanhangers:

 

“Islam en terreur hangen wel degelijk met elkaar samen. Er is een overduidelijke samenhang tussen fundamentalisme, terreur en de grondslagen van islamitische orthodoxie. Politici in het Westen moeten ophouden met claimen dat extremisme en terrorisme niks met de islam te maken hebben. Het Westen moet ophouden met kritiek op extremistische islam ‘islamofoob’ te noemen, ophouden om nadenken over dit soort vragen ‘islamofoob’ te noemen “

 

Staat in Bild, maar die hebben het uit een ouder interview in de Frankfurter Allgemeine.

Staquf zegt in dat interview ook met zoveel woorden dat de conservatieve islam gewoon onverenigbaar is met de waarden van het Westen:

 

“De grondslagen van orthodoxe islam maken een vreedzaam samenleven in multiculturele en multireligieuze samenlevingen in de 21ste eeuw onmogelijk. Veel moslims zien de Westerse samenleving, het vreedzame samenleven tussen mensen met verschillende geloven, als iets dat moet worden bestreden”

 

En Bild heeft het ook nog even gecheckt bij een cultuur-psycholoog en een islamgeleerde, die bevestigen dat wat Stafuq zegt inderdaad klopt, want zie ISIS etc.

Volgens Staquf gaat het er nu dus om dat duidelijk moet worden gemaakt hoe de vork hier in het Westen in de steel zit: traditionele waarden van de islam zijn niet absoluut en het moet voor iedereen glashelder zijn dat de wetten van de staat altijd voorrang hebben.

Dus, daar zijn we dan uit.

Nu thee met koekjes. Iemand?

(Blendle-link naar het originele interview in FAZ, Duitstalig.)

Update: nog een extra bonusquote uit het interview:

“Als je problemen ontkent kun je ze ook niet oplossen. Je moet problemen benoemen en vertellen wie er verantwoordelijk is voor de problemen.

Ik bewonder Europese politici. Ze denken zo onwaarschijnlijk humanitair. Maar dat alleen is niet voldoende. We leven in een tijd waarin men realistisch moet denken en handelen.”