Jeroen Klaassen (links) en Nander Knobben
NOS NieuwsAangepast

Na een ramp houden preppers het nog maanden vol in hun huis

We moeten het van de overheid allemaal doen: zelfredzaam zijn in de eerste dagen na een ramp. Maar hoeveel mensen hebben nou echt een tas met de eerste levensbehoeften klaar staan? Precies. Bijna niemand.

Nander Knobben en Jeroen Klaassen houden zich wel aan het voorschrift. Ze zijn zogenaamde preppers, naar het Engelse 'prepared', voorbereid dus. In de keuken van Klaassen, in zijn huis in de Bommelerwaard, staat al materiaal om het een tijdje vol te houden, met een waterfilter. Hij kan er zijn harde kraanwater mee filteren, maar ook slootwater wordt door het filter drinkbaar.

En even verderop, in de woonkamer, staat een tas vol met spullen. Handig voor in noodsituaties, laat Klaassen in het radioprogramma Nieuws en Co zien. "Een waterfilter, droogvoer, wat extra waterflesjes. Maar ook een poncho en een EHBO-set." Hij heeft ook een houtkachel, voor het geval de warmtevoorziening uitvalt. En is er een stroomstoring, dan wekt hij zelf energie op met zonnepanelen op het dak.

Waarom zou je bij een ramp afhankelijk willen zijn van een overheid?

Prepper Nander Knobben

Tijdens een grote stroomstoring in Rotterdam, waar hij toen woonde, kon Klaassen niet voor zijn zoontje zorgen. "Zo ben ik überhaupt gaan nadenken over de voorbereidingen. En dat terwijl ik altijd al iemand was die van survival hield. Hiken, backpacken. Overleven heeft raakvlakken met het campinggevoel. Je kunt je huis niet op je nek zetten."

Voor Knobben geldt dat hij voor het preppen heeft gekozen omdat hij niet afhankelijk wil zijn. "Waarom zou je bij een ramp afhankelijk willen zijn van een overheid of iemand anders?", zegt hij. "Het is bij mij niet gedreven uit angst. Ik heb altijd de drang gehad om mijn eigen dingen te doen."

De tas voor noodsituaties

Iets verderop, in de auto, ligt ook een noodvoorraadje. En ook in een grote kast in de garage is Klaassen op alles voorbereid. Zes planken vol met blikvoer, meer, havermoutvlokken en een pak hagelslag. "Dat zijn de standaard dingen die we gebruiken", zegt hij. "Behalve het blikvoer, omdat we veel vers eten."

Klaassen denkt het maanden in zijn huis vol te kunnen houden, mocht er iets gebeuren. Ook Nander Knobben vermoedt het lang in zijn huis vol te kunnen houden. "Drie maanden moet wel haalbaar zijn", zegt hij.

Klaassen en Knobben zijn in feite concurrenten. Ze beheren allebei een webwinkel, voorpreppers. "Het groeit elk jaar", legt Knobben uit. "Mensen bellen, vragen om advies, leggen hun situatie uit. We hebben in twee jaar tijd een sterke groei gezien."

Hoeveel preppers er precies zijn, is niet duidelijk. Het aantal wordt niet bijgehouden. Maar Knobben en Klaassen denken dat het gaat om vele duizenden mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl