De enorme schuldenberg waar China zichzelf mee opzadelt om te blijven groeien, kan een nieuwe financiële crisis ontketenen. Daarom, zegt het Internationaal Monetair Fonds, moet Beijing minder gaan lenen.

In het jaarlijkse rapport van het IMF stelt de organisatie de toekomstperspectieven van China bij naar boven. De komende vier jaar zien er goed uit voor China, mede omdat de wereldeconomie weer aantrekt en China werk maakt van bepaalde broodnodige hervormingen. “De naar boven bijgestelde groeiprognose weerspiegelt het krachtige momentum, de toewijding aan groeidoelen en een herstellende wereldeconomie”, schrijft het IMF.

Maar de schuld van het land baart zorgen. “Er is een prijskaartje in de vorm van een aanhoudende toename in private en publieke schulden – en daarmee zijn er grotere risico’s op een terugval in de groei op de middellange termijn.”

Eén van de risico’s die het IMF noemt, is dat de leningen aan het bedrijfsleven – exclusief de bancaire sector – in de voorbije vijf jaar zijn verdubbeld. In 2016 alleen al groeide het totaal aan leningen voor ondernemers met 16 procent – het dubbele van de economische groei. “Dergelijke toenames associëren we internationaal met sterke vermindering in de groei en vaak gaat dit gepaard met financiële crises.”

Met andere woorden: China leent zoveel dat de economie wellicht niet hard genoeg groeit om al dat geld terug te verdienen. Bovendien hebben dit soort trends elders in de wereld juist het tegenovergestelde van groei veroorzaakt. Ook de staatsschuld is torenhoog, met 230 procent van het bruto binnenlands product vorig jaar.

Bekijk hieronder de grafiek van het IMF met daarin de schuldengroei:

Screen Shot 2017 08 16 at 08.32.04

Bron: IMF

Hoewel de Chinese economie nog altijd met zo'n 7 procent per jaar groeit, geven groeicijfers van de Chinese economie wellicht een verkeerd beeld over hoe het land de omvang van haar bedrijvigheid kan vasthouden.

Het IMF waarschuwt China: "De duurzame groei - die je vast kunt houden zonder excessief schulden uit te breiden - is waarschijnlijk veel lager dan de groeipercentages die we kennen uit de laatste vijf jaar."