NOS NieuwsAangepast

VVD en PvdA nog niet eens over lerarensalarissen

De demissionaire coalitie van VVD en PvdA is het nog niet eens over hogere lerarensalarissen. De PvdA wil dat nog in de begroting voor volgend jaar regelen. Vanmorgen was er overleg tussen de twee partijen, maar ze zijn er nog niet uit.

"Ik ben optimistisch, maar we zijn er nog niet", zei PvdA-leider en vicepremier Asscher na afloop. Hij noemde een extraatje voor de docenten een redelijke wens. "En als een partij met redelijke wensen komt, dan moet dat toch kunnen."

Verhoudingen op scherp

De eis van de PvdA zette de verhoudingen in de demissionaire coalitie voor de zomer al op scherp. Coalitiepartner VVD reageerde aanvankelijk furieus. Die partij vindt de lerarensalarissen vooral een kwestie voor het nieuwe kabinet, dat aan de formatietafel vorm krijgt.

Maar omdat dat kabinet er niet voor Prinsjesdag is, ligt de kwestie toch op tafel bij de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar. VVD-fractievoorzitter Zijlstra wilde er vanmorgen weinig over zeggen, behalve dat het "zou moeten kunnen" dat de partijen eruit komen.

Hij wil de wensen van de PvdA bespreken met CDA, D66 en ChristenUnie. Hij hoopt met "een soort zwaluwstaart" de begroting van het demissionaire kabinet te verbinden met het regeerakkoord van de nieuwe ploeg.

Slordig

"Je kunt nooit uitsluiten dat het kabinet op de valreep valt, maar dat zou wel heel slordig zijn", voegde Zijlstra toe. Volgens Asscher is zowel VVD als PvdA niet uit op een crisis.

Asscher wilde niet zeggen hoeveel geld hij extra wil voor de leraren. De hoogte van dat bedrag wordt als het aan hem ligt pas duidelijk op de derde dinsdag in september.

De komende dagen onderhandelt het demissionaire kabinet verder over de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl