Direct naar artikelinhoud

Lege zalen in Trumps Mar-a-Lago: goede doelen annuleren benefietgala's

Ondanks de tijd die het presidentschap kost - en de prijzige gevolgen voor de Amerikaanse belastingbetaler - spendeert Donald Trump zijn weekenden nog steeds geregeld in een van zijn golfresorts, en dan het liefst Mar-a-Lago in Florida. Toch is de kans groot dat het prestigieuze pronkstuk van zijn imperium binnenkort meer lege dan volle balzalen telt.

Het Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida.Beeld Reuters

Sinds Trumps veel bekritiseerde reactie op Charlottesville ('beide kanten hebben schuld') annuleren non-profits massaal grote benefietgala's op Mar-a-Lago. De exodus slaat niet alleen een deuk in het prestige van Trump, maar ook een gat in zijn portemonnee, ook al is het relatief klein. Door het plotselinge vertrek van belangrijke goede doelen loopt de president miljoenen dollars aan zaalhuur mis.

De afgelopen week schrapten tien non-profits hun jaarlijkse benefietavond in Trumps luxueuze resort. Onder meer het Leger des Heils (Salvation Army) en de Amerikaanse Kankerstichting (American Cancer Society) annuleerden evenementen in Trumps overdadige goud-met-witte balzalen. Zij kunnen niet verkroppen dat Trump volhoudt dat beide kampen even schuldig zijn aan de rellen in studentenstad Charlottesville, waarbij een rechts-extremistische man op een tegendemonstratie inreed en zo een jonge vrouw vermoordde. Vijf andere ngo's besloten vóór Charlottesville al niet naar Mar-a-Logo terug te keren.

Hierdoor vinden volgens de huidige agenda komend seizoen slechts zes benefietevenementen op Mar-a-Logo plaats, tegenover 21 vorig jaar, wat volgens The Washington Post behoorlijk in de papieren gaat lopen. De Amerikaanse krant berekende dat goede doelen voor een benefietgala op Mar-a-Lago 100 tot 275 duizend dollar betalen. Vergeleken met vorig jaar loopt de huidige president dus tussen de 1,5 en 4,1 miljoen dollar aan inkomsten mis.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees verder

Trump National Doral in Miami: 'Welcome to a lifestyle of privilege'
Olaf Tempelman reist af naar wat wel de ultieme hemel op aarde móét zijn. Waarom? Omdat Donald Trump hier het liefst vertoeft. En de verslaggever dronken op de golfcourse staat. Aflevering 11 in de onregelmatig verschijnende serie Aardse Paradijzen: Trump National Doral in Miami, Florida.

Donald Trump is na amper 108 dagen in functie al Amerika's duurste president ooit. De extra beveiliging en de vele reisjes van de familie Trump naar Mar-a- Lago hadden de Amerikaanse belastingbetaler in mei al meer dan 30 miljoen dollar gekost.