De Amerikaanse president heeft de presidentsverkiezingen gewonnen door echt chimpanseegedrag te vertonen. Maar nu hij eenmaal aan de macht is, is hij een slecht alfamannetje.

Die analyse maakt primatoloog Frans de Waal zondagavond in Zomergasten. Volgens De Waal is Trump “heel fysiek”, en maakt hij zich opzettelijk groot. De primatoloog wijst daarnaast onder meer op de beledigingen van Trump aan het adres van zijn Republikeinse concurrenten.

“Hij had speciale beledigingen voor ze ontwikkeld”, aldus De Waal. “Op een gegeven moment werden er zelfs allerlei anatomische vergelijkingen gemaakt. Iemand had gezegd dat Trump nogal kleine handen had, en toen heeft Trump gezegd: mijn handen zijn niet zo klein en de rest is ook niet zo klein. Een heel chimpansee-achtig niveau van zaken doen.”

Trump wist die strijd te winnen. Maar toen moest hij het tegen Hillary Clinton opnemen. “Dat is een vrouw, en dat werkt anders”, aldus De Waal. Hij stelt dat een man een vrouw niet op dezelfde manier kan bestrijden. “In een film zien we wel eens een vrouw die een man slaat. Dat kan nog. Maar andersom… dat vinden we niet aantrekkelijk.

Toch probeerde Trump met chimpansee-gedrag Clinton te bestrijden. Als voorbeeld liet De Waal een fragment uit een verkiezingsdebat zien. Daarin was Clinton aan het woord, maar blijft Trump op de achtergrond staan in plaats van dat hij op zijn stoel gaat zitten. “Heel intimiderend”, aldus De Waal.

Donald Trump bleef tijdens het eerste verkiezingsdebat steeds op de achtergrond staan als Clinton aan het woord was. “Heel intimiderend”, aldus De Waal

Uiteindelijk wist Trump de verkiezingen toch te winnen, omdat Clinton niet genoeg steun kreeg van andere vrouwen, denkt De Waal. Opvallend, want oudere vrouwen zijn vaak goed in steun vergaren. Jonge vrouwen worden daarentegen juist als bedreiging gezien.

Trump is nu dus het alfamannetje, maar die rol vertolkt hij niet goed, stelt De Waal. “Alfamannetjes zijn er om conflicten op te lossen en de boel rustig te houden. Maar onder Trump is het continu ruzie.”

Op het internationale toneel heeft Trump ook moeite. De Amerikaanse president heeft de neiging om stevige handen te geven, en die lang vast te houden. Zoals hier bij premier Abe van Japan – let op het gezicht van Abe als Trump de hand eindelijk los laat:

Maar Trump komt ook jongere mannen tegen, zoals de Franse president Macron en de Canadse premier Trudeau. “Jonge mannen hebben vaak een stevigere handgreep. Ze zijn ook sterker dan Trump, die weet niet hoe hij hier mee moet omgaan.”

LEES OOK Trump versus Poetin: zo verschillend kunnen 2 alfamannetjes zijn