Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea: "VS gieten olie op het vuur met militaire oefening in Zuid-Korea"

Zuid-Koreaanse tijdens de Ulchi Freedom Guardian in 2010.Beeld ap

De VS houden vanaf maandag gedurende 10 dagen een jaarlijkse militaire oefening in Zuid-Korea. Gezien de huidige spanningen tussen Pyongyang en Washington is dat is volgens Noord-Korea olie op het vuur gieten. "Niemand kan garanderen dat dit niet in een echte kernoorlog zal uitmonden", waarschuwt Noord-Korea vandaag.

De 'Ulchi Freedom Guardian' is een jaarlijkse traditie: het is een militaire samenwerking tussen Zuid-Korea en de VS waar duizenden troepen aan deelnemen. Maar dit jaar tilt Noord-Korea er zwaarder aan door de verhoogde spanning met de VS.

Vandaag heeft Noord-Korea namelijk gewaarschuwd dat de militaire oefening 'Ulchi Freedom Guardian' zou kunnen leiden tot een kernoorlog. In het verleden werden bijvoorbeeld operaties gesimuleerd waarbij Kim Jong-un en zijn topgeneralen gedood werden. "De samenwerking tussen de VS en Zuid-Korea in deze oefening is een erg expliciet voorbeeld van vijandigheid tegen ons. Niemand kan garanderen dat deze oefening niet zal evolueren tot een echte strijd", zo waarschuwt een artikel in de officiële Noord-Koreaanse krant Rondong Sinmun. "Ulchi Freedom Guardian is olie op het vuur, het verhoogt de spanningen tussen noord en zuid nog meer. Als de VS denken dat een oorlog in Korea een ver-van-mijn-bedshow is, dan hebben ze het mis."

Vorig jaar werden Amerikaanse tanks tijdens de oefening ingezet.Beeld ap
Noord-Korea: "VS gieten olie op het vuur met militaire oefening in Zuid-Korea"
Beeld ap
Noord-Korea: "VS gieten olie op het vuur met militaire oefening in Zuid-Korea"
Beeld ap

Spanning verlichten?

Seoul en Washington hebben gezegd dat de oefening zoals gepland zal doorgaan, maar geen van beide partijen gaf commentaar of ze zouden proberen om de spanningen te verlichten door het bijvoorbeeld kleinschaliger te houden. Ongeveer 17.500 Amerikaanse troepen zullen volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie deelnemen, wat wel minder is dan vorig jaar. 

Een Zuid-Koreaanse topmilitair zei vandaag dat de huidige veiligheidssituatie op het schiereiland ernstiger dan ooit is. "Als vijanden provoceren dan zullen wij resoluut en streng reageren", aldus generaal Jeong Kyeong-Doo.

Spanning verlichten?
Beeld ap

Provocaties

Het recentste conflict tussen de VS en Noord-Korea begon toen Kim Jong-un vorige maand twee intercontinentale raketten testte. President Donald Trump sprak toen harde taal en waarschuwde Noord-Korea dat het met 'vuur en furie' zou reageren op provocaties. Vervolgens dreigde Noord-Korea dat het raketten zou afvuren op Guam, het eiland in de Stille Oceaan ligt en Amerikaans grondgebied is. Een plan dat leider Kim Jong-un vorige week heeft uitgesteld, hij wilde eerste de volgende stap van Washington afwachten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un zei vorige week de volgende stap van de Amerikaanse president af te wachten.Beeld afp