Eerste hulp bij laster, smaad en stalking (artsenauto.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Wilmama in Gezondheid  ·  19 Reacties

  • 4
  • 474x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Menig reageerder hier bij Nieuwskoerier kan er ook wat van wat het verspreiden van leugens betreft, en die ook grove beledigingen niet schuwen. Zelfs kankerpatiënten worden de grond in gestampt alsof het niks is. Dat allemaal vanwege verregaande complotgedachtes en/of broekafzakkende onwetendheid. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar er zijn grenzen. Kadertje in het artikel:
(**) Wat is wat?
Een belediging is een algemene negatieve uitlating over een persoon. Smaad is een specifieke uitlating die iemands goede naam aantast. Is de uitlating niet waar, dan heet het laster. Smaad, belediging en laster zijn allemaal strafbare feiten, ook als het om beweringen op internet gaat. De grens tussen belediging, smaad en laster is in de praktijk vaak lastig te trekken. Meer informatie over de verschillen tussen de drie termen is te vinden op de website iusmentis.com.

Stalking is een zwaar misdrijf. Het gaat om wederrechtelijk, stelselmatig en opzettelijk inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van een ander met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, iets niet te doen, iets te dulden of vrees aan te jagen. Op de website van het ministerie van VWS staat meer informatie en een stappenplan tegen stalking, zie huiselijkgeweld.nl. (**)

0
1 Wilmama

Zijn die opmerkingen echt iets wat je jezelf aantrekt? Dat vraag ik oprecht!

Als iemand zulke dingen in m'n gezicht zou zeggen, dan zou er een probleem ontstaan. Maar ik denk dat dat het hele punt is, ze zullen het nooit in je gezicht zeggen. Het is lekker makkelijk om vanachter je schermpje zulke dingen te typen. Dit doen ze omdat ze geen argumenten hebben, en dan maar op de beledigende/choquerende tour gaan.

Dat is waarom ik er alleen maar om kan lachen. Lachen is gezond! question

0
2 Bluth

@2
[ Zijn die opmerkingen echt iets wat je jezelf aantrekt? Dat vraag ik oprecht! ]

Ik heb in de loop der (forum)tijd een steeds bredere rug gekregen, maar met name in het begin hakte opmerkingen er soms flink in. Ook nu nog zijn er van die verregaande nonsens die me onverwacht diep kunnen raken, dus nee, ik kan er niet alleen maar om lachen.

Dan stel ik me voor hoe een kwetsbare kankerpatiënt -of de ouders van een kind met kanker- voor het eerst geconfronteerd worden met de walgelijke ongein van sommigen en daar heel verdrietig van worden of zelfs gaan twijfelen aan de reguliere adviezen. Ik heb het meegemaakt en meer dan een/1 keer.

0
3 Wilmama

@2 Denk dat dat ons is wijsgemaakt in de afgelopen plusminus 15 jaar (onder meer door de geenstijlers en aanverwanten) dat belediging, pesten, opzettelijk kwetsen en laster "humor" zouden zijn.en dat we daarom zouden moeten lachen.

Dat we anders flauw" zouden zijn, of "een sneeuwvlokje", of wat voor geleuter dan ook waaruit zou moeten blijken dat het aan onszelf zou liggen als we niet van dergelijke immorele miezerige praktijken gediend zijn.

Maar zoals @3 zegt, het kan er flink inhakken bij mensen die een zwaar leven hebben,
bv met een kind met kanker, en dan hoeft men daar helemaal niet "tegen te kunnen",
het is dan al bar genoeg.

En dit soort praktijken goedpraten met "de vrijheid van meningsuiting" is al helemaal zum kotzen.

De vrijheid van meningsuiting is inderdaad een groot goed, en niet bedoeld als middel voor overjarige pest- en treiterkleuters om hun verbale diarree mee goed te praten,

En het is uiteraard goed om dit soort gedrag en personen te relativeren
door te beseffen dat er een steekje los zit aan dergelijke figuren, dat het aan henzelf ligt,
maar soms is het ook echt nodig om een harde grens te trekken,
zoals deze huisarts heeft gedaan.

Valse mensen kunnen meer kapot maken dan je lief is als je ze hun gang laat gaan.
En het dulden van onrecht lokt nieuw onrecht uit.

0
4 mijnvorigemeningwastochbeter

@3 Ik begrijp je heel erg goed hoor, laat dat duidelijk zijn! Ik reageerde er hetzelfde op, maar om één of andere reden is dat nu geheel anders. Kijk, als het van die alternatieve mafkezen zijn die op een forum waar kanker-patiënten hun verhalen delen, dán ga ik er wel met gestrekt been in. Maar wat je hier in elk vaccinatie/medisch draadje ziet, nee... Sinds dat ik als volwassene kanker heb ondergaan boeit het me vrij weinig meer wat dat soort mensen zeggen.

@4 Beledigen en opzettelijk kwetsen vallen nou eenmaal onder vrijheid van meningsuiting. Zonder dat, geen vrijheid van meningsuiting. Pesten is een ander verhaal, valt niet onder vrijheid van meningsuiting. Wat voor mij humor is, kan voor jou een belediging zijn. Moet ik dan mijn gevoel voor humor aanpassen voor jou? Ik dacht het toch even niet.

En ja, die mafkezen op het 'kanker-draadje' zijn een stelletje onfatsoenlijke vlegels (zacht uitgedrukt) maar als je zegt dat dat niet onder vrijheid van meningsuiting valt, waar trek je dan de grens?

0
5 Bluth

@5 Beledigen en opzettelijk kwetsen vallen nou eenmaal onder vrijheid van meningsuiting.

Absoluut niet mee eens.
Als de intentie is om een ander opzettelijk te kwetsen,
dan is het geen humor maar opzettelijk kwetsen.

(En nee, u hoeft uw gevoel voor humor (uiteraard) niet voor mij aan te passen,
het gaat om de intentie.)

0
6 mijnvorigemeningwastochbeter

@5
[En ja, die mafkezen op het 'kanker-draadje' zijn een stelletje onfatsoenlijke vlegels (zacht uitgedrukt) maar als je zegt dat dat niet onder vrijheid van meningsuiting valt, waar trek je dan de grens?}
Deze opmerking van 20 uur geleden -bij een item over kanker hier op NK- is zo'n voorbeeld van grensoverschrijding vind ik:
[ Genezing op kanker dmv chemotroep is heel klein. Medici vertekenen de slagingskans door voorwaarden te stellen wanneer de therapie slaagt of niet. Wanneer je zeg, een maand langer leeft na chemo en daarna toch sterft, dan is jouw dood een 'succes' en behoor je tor de 'genezen patienten' ]

Dit valt wat mij betreft onder smaad en laster.

1
7 Wilmama

@6 Veel humor omvat juist het beledigen van een ander.

De grappen over pedofiele priester, aardig kwetsend voor sommige mensen, toch? Die grappen worden gemaakt wetende dat dit mensen kwetst. En tóch valt het onder vrijheid van meningsuiting. En zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen waarbij humor mensen kwetst.

@7 Dat is dus iets waarbij ik denk "die spoort niet" en verderga. Ik begrijp heel goed waarom dat wat jou betreft onder smaad en laster valt. Ik zeg diep van binnen ook dat het smaad en laster is omdat het gewoon zo ontiegelijk beledigend is naar vooral de familie van mensen die overleden zijn aan kanker. Maar mijn reflex is dus "die spoort niet" en dan kan ik me er ook niks van aan trekken.

Misschien ben ik wel naïef wat dat betreft. question

1
8 Bluth

@8
[ Dat is dus iets waarbij ik denk "die spoort niet" en verderga.]

Dat begrijp ik en dat zou ik normaal gesproken ook doen. Helaas is een belangrijk deel van de kankerkwakzalverij gebaseerd op complotdenken en/of verregaande onwetendheid over chemotherapie. Kankerkwakzalverij is mijn specialiteit en je wilt niet weten wat er letterlijk en figuurlijk allemaal voor zoete koek geslikt wordt, ook in het algemeen.

Nu kun je inderdaad niet veel meer doen dan waarschuwen en op de valkuilen wijzen, maar deze nonsens dan maar onweersproken laten, lijkt mij ook niet zo'n goed idee. Mijn reflex is dus ook "die spoort niet" en daar trek ik me persoonlijk weinig tot niets van aan, maar ik geef wel van harte tegengas.

1
9 Wilmama

@5

Nee, die vallen daar niet onder.
En daar kun je bij de rechter je gelijk voor halen.
ALLE vrijheden hebben een grens : dat anderen er geen last van hebben .
En niet voor niets zegt men : de tong kan scherper zijn dan een mes en net zoveel of meer schade aanrichten .
En dat is stafbaar.

0
10 No newstoday

Naar mijn mening is wat in het artikel beschreven wordt toch iets heel anders dan wat de diverse minkukels hier uithalen. Echt persoonlijke aanvallen en stalking kunnen iemands leven compleet verzieken.
De insinuaties en dommigheid die hier met grote regelmaat worden gedebiteerd doen het bloed soms wel even koken, vooral als ik denk aan al diegenen in de zorg die zich met hart en ziel (en resultaat!) inzetten voor hun medemens, maar hier worden weggezet als geldzuchtige naarlingen die mensen juist liever ziek zien. Maar dat soort dingen heeft veel minder persoonlijke consequenties (al kunnen de diffuse gevolgen zoals wijdverbreid wantrouwen ook ernstig zijn).

0
11 RichardR

@10 Lees de eerste alinea @8 even, dan zal je zelf ook wel begrijpen dat die daar juist wél onder vallen.

En niet voor niets is dat een gezegde zonder letterlijke betekenis. question

0
12 Bluth

@6 Er zit een probleem in 'intentie'.

Toen mijn broer pas overleden was, toen was ik echt diep gekwetst als ik ergens las dat positief denken kon voorkomen dat je aan kanker stierf, of kon voorkomen dat je kanker kreeg. Maar degene die dat schreef of zei, die bedoelde helemaal niet mij, of iemand in het algemeen, te kwetsen. Die had die idiote overtuiging.

Op dezelfde wijze kwetste het mij toen iemand zei dat het gods wil was, dat broer stierf. De intentie van de malloot die dat zei was helemaal niet te kwetsen, integendeel, hij bedoelde het als troost. Dat effect had het op mij totaal niet.

0
13 Smiling

@11
[ Maar dat soort dingen heeft veel minder persoonlijke consequenties (al kunnen de diffuse gevolgen zoals wijdverbreid wantrouwen ook ernstig zijn).]
Gelukkig maar. Er wordt tegenwoordig wel een klimaat geschapen waarin zorgverleners in toenemende mate het slachtoffer worden van agressie. Ik denk toch echt dat dat mede veroorzaakt wordt door de insinuaties en dommigheid die hier, en elders, met grote regelmaat worden gedebiteerd.

1
14 Wilmama

@13
Helaas is de weg naar de hel geplaveid met goede bedoelingen.

0
15 Wilmama

@13
Ik ben nog op zoek naar iets soortgelijks in het Nederlands, maar hier alvast:
http://nancyspoint.com/nine-cancer-language-traps/
Nine Cancer Language Traps

0
16 Wilmama

@15 Dat ook, maar eigenlijk bedoel ik dat 'intentie' geen bruikbaar criterium is voor de strafbaarheid van beledigingen. Het omgekeerde kan ook: iemand kan iets tegen mij zeggen met de intentie mij te kwetsen terwijl ik het amper als belediging herken. Op fora als dit wil dat nog wel eens gebeuren.

0
17 Smiling

@17
Het is ook lastig. Daarom verwees ik in @1 ook naar deze site in het algemeen en nu naar dit artikel in het bijzonder:
http://www.iusmentis.com/meningsuiting/smaad-laster-belediging/

0
18 Wilmama
19 Archeont

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
ongelovenloos
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Bij oorlog aan oorlogsrecht doen , betekent verlies.Nog geen ene oorlog meegemaakt waar ze zich volledig aan oorlogsrecht hebben gehouden...

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@7 Dat is juist en dat komt door een oerdomme constructie. Aan elk mbo-diploma hangt een zak geld voor de school, zo’n 5000 euro dacht ik, maa...

2 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@6Dat laatste is maar al te waar.Wel is het MBO uitgekleed door telkens het niveau omlaag te halen.Wat trouwens in ons hele onderwijs ...

2 uur geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

Er is altijd onderscheid m.b.t. educatie. Wie een doctorstitel heeft is opgeleid t/m het hoogste niveau in deze zin dat er niets anders meer is ...

2 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Weten jullie ook welke partijen niet getekend hebben tegen het antisemitisme deze week ?Het door de Turken bestuurde Denk en het door de Russe...

2 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Iedere keer weer over mijn ziekte beginnen zoals in @57 Wat ben jij toch een goor achterlijk stuk vreten ...

2 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Waar ben je nou met die gore vieze bek van je ?...

2 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@62 Dat kan dus niet want de KvK heeft geen jaarverslagen gekregen over die tijdsperiode Doe godverdomme je huiswerk voordat je hier dingen ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Jij bent ook aan een klap op je bek toeMisschien knapt je fascistenmuil er nog wat van op ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

spookrijder
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@62 Hij had gehoord dat Yasser een vagina had, gewoon ijzersterke humor en een keiharde klap op zijn hypocriete bek. 😂...

3 uur geleden geplaatst door spookrijder

NK. App
Videos De Pono XxxCunt BustingLesbian With Big TitsDelta WhiteBigbooty Ebony PornSaxhdHogtied PornSister Up SkirtPinup Pixie Onlyfans LeakedSuicide GirlsNewgrounds PornPerfcgirlsPersona 5 HentaiMary MoodypornAmy Sedaris NudeGay Bully PornKashtanka XxxPranjal Dahiya XnxxDezzmallStepsister NakedHentais Full HdSexy Xx SexyXxxbrazzerX XxhindiXx Kerala VideoVideo Porn SoftNut On FaceSex Tamil Hd VideoBbc Anal PainHot Guy BulgeDebora NascimentoBig Boobs Aunty PornGabbie Carter SexGay Bdsm PornPornocomSwallowing SpermXnxx Sexy Hindi VideoPorn Japanese ForcedMarathi PonrHardcore Porn HdKorean Hot Sexy MovieVideoxxx3PornhubstepdaughterSexfuck VideosRobomeats PornXvideo.co.Porn Color BookOlder MilfLacey Chabert NakedRomwntic PornNelly Furtado NudeAtkingdom HairyRul34 VideoVirginia Gardner Nakedпорно милфMallu Aunty In NightySanilion X VedioMadhu Ka BfRedheadwonterCuck Bbc WifeFree Sex MomFirst Night After Marriage VideoNeuro Massage PornLady Humping PillowVideos Pornos Lo MejorHentai VnPornpixsXhamppsterSavita Bhabhi Com HindiLuna BennaNepali Porn VideoIndonia PornAssistir Filmes Pornô GratuitoMia KalphiaBelle Delphine Porn VideoMadiso Ivy PornHairy Wife NudeEva Mendes XxxSeal PornKushboo Nude PicsIndian Black DickVideos Gratis De PornViolet Myers Fart SceneTwins Kissing PornMi Esposa En TangaBodyrubmapsPornô Da JaponesaBbwanalJamie Pressely NudeBanlaxxxSouth Africa Xxx VideosBoobs On MilfsNude Mexican BabesKrissy Lynn PornstarSkyexsummers PornGay Boys TubeJunioridolsKelsi Monroe BlackedJaoanese Adult VideoErotic Free StoriesPorn PortuguesCelebrity Nude PhotisLana Del Rey ToplesAsaintubeAmanda Seyfried BikiniBengali Couple Sex VideoPornebony.comForced PronFapnationWyddleNicacado Avacado PornGey Porn MoviesAshley Lane NudeDakota James PornstarIvi ReinWww Punjabi Sex ComBull FuckXx VjdeoGamesofdesireDeeper..comGayporn Older MenSexy XxxxMature Bbc PornWatch Indian Sex VideosNude VolleyballHappy Ending HyungryNude Women With Body PaintZthotsLink Bokep Indonesia TerbaruPorno BizarreMimi MiyagiXnxxx BfBlue X VideoNhentai HaremInternrt ChicksFamilydickTeens NakedHousesexXnx Com SexPoonam Pandey Nude LatestOffice Sec VideoTeenporn VirginAnus Porn HdHot Nude Sex VideosPublicpussyGrope TittiesPeliculad PornHorny Young GirlfriendHuman Furries PornJabcomix Blog