Extreem-rechtse demonstranten en anti-facisten in Berlijn werden door de politie uit elkaar gehouden
NOS NieuwsAangepast

Neonazi's en tegendemonstranten demonstreren in Berlijn

Ongeveer vijfhonderd neonazi's en vijfhonderd tegendemonstranten liepen vandaag door de straten van Berlijn. De demonstranten kwamen naar de Duitse hoofdstad om stil te staan bij de 30ste verjaardag van de dood van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. De demonstratie liep niet uit de hand.

Rudolf Hess kreeg een levenslange gevangenisstraf in de Spandau-gevangenis. Hij was de enige gevangene daar van 1966 tot zijn dood in 1987. Neonazi's kijken op tegen Hess omdat hij, volgens hen, zijn waarden nooit vergooide.

Op een van de spandoeken was een citaat van Hess te lezen: "Ik heb nergens spijt van". Dat waren Hess' laatste woorden voor zijn veroordeling in 1966. Een ander spandoek ontkende dat Hess zelfmoord heeft gepleegd op 93-jarige leeftijd. "Het was moord. Genoeg over die zelfmoordleugen."

  • EPA
    Neonazi's met een spandoek waarop staat 'Ik heb nergens spijt van'
  • EPA
    Neo-nazi's verzamelen zich voor hun mars door Berlijn
  • EPA
    Anti-fascisten met protestborden waarop staat 'Nazi's eruit!'
  • EPA
    Anti-fascisten blokkeren de route van de neo-nazi's door de wijk Spandau
  • EPA
    De politie arresteert een anti-fascist die de route van de neo-nazi's blokkeert

De organisatoren van de demonstratie hadden deelnemers opgeroepen om geen marsmuziek te draaien en om stil te zijn terwijl ze langs de plek waar ooit de Spandau-gevangenis stond, liepen. Duitsland heeft na de Tweede Wereldoorlog verboden om nazisymbolen te dragen. Daarom mochten de neonazi's vandaag ook geen swastika tonen.

Vorige week, bij een vergelijkbare demonstratie in het Amerikaanse Charlottesville, droegen demonstranten wel helmen, schilden en vlaggen met extreem-rechtse symbolen erop.

Anti-fascistische demonstranten schreeuwden naar de extreem-rechtse lopers. "Ga naar huis. Berlijn is míjn huis", was te lezen op een van de spandoeken van de tegendemonstranten.

Neonazi's in Duitsland

Er zijn niet heel veel neonazi's in Duitsland. De laatste jaren daalde het aantal rechts-extremisten, maar die daling is nu gestopt, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Dat komt vooral ook door de jongeren die zich bij zogenoemde nieuw-rechts bewegingen aansluiten als Der Dritte Weg en Die Rechte."

Maar je ziet het ook aan het aantal concerten met extreem-rechtse bandjes, zegt Van de Hulsbeek. "Laatst was er nog een festival waar meer dan 5000 mensen op af kwamen. Daar spelen extreem-rechtse bands als Sturmwehr en Frontalkraft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl