Direct naar artikelinhoud

Zakkenrollers stelen horloge van agent tijdens Gaypride

Zakkenrollers Bilal O. (18) en Mohamed H. (18) gingen tijdens de Gaypride zó professioneel te werk dat ze erin slaagden een horloge van iemands pols te stelen. Niet van zomaar iemand: het slachtoffer was lid van het zakkenrollersteam van de politie.

Volgens het OM kwamen de Algerijnen speciaal tijdens de Gaypride naar Amsterdam om feestvierders te berovenBeeld anp

De Algerijnse asielzoekers, woonachtig in azc's in Ter Apel en Almere, kwamen tijdens de Gaypride vermoedelijk speciaal naar Amsterdam om mensen te beroven. Dat zei officier van justitie Willem Nijkerk vrijdag tijdens een snelrechtzitting in de Amsterdamse rechtbank.

Ze gingen, ondanks hun geringe leeftijd, opvallend professioneel te werk. Het zakkenrollersteam, dat het duo in de gaten kreeg, zag hoe O. en H. nietsvermoedende feestvierders probeerden af te leiden met de 'voetbaltruc'. Amicaal een balletje trappen met wildvreemden, 'per ongeluk' een harde trap tegen de schenen geven waardoor iemand is afgeleid en dan toeslaan. De 'omhelzingstruc' werd ook gebruikt: de één omhelst het slachtoffer om hem of haar af te leiden, de ander graait naar diens bezittingen. De buit bestond uit een portemonnee, een telefoon en dat horloge van de politieman.

Veel ervaring
Na die laatste diefstal werden O. en H. gearresteerd. Officier van justitie Nijkerk benadrukte tijdens de zitting dat veel ervaring nodig is voor de trucs van O. en H. "De agent die het horloge droeg, is lid van een speciaal rechercheteam dat is getraind om op zakkenrollers te jagen. Toch had hij niets door. Moet je nagaan."

De verdachten verschenen niet op de zitting. O. beriep zich tijdens politieverhoren op zijn zwijgrecht, H. zei dat hij dronken was en zich niets kon herinneren. De politierechter acht de verdenkingen van het OM bewezen en legde forse celstraffen op: 5 maanden aan O. en 2 maanden aan H.

Loktelefoon
Een andere zakkenroller die gisteren terechtstond voor diefstal tijdens de Gaypride was de Roemeen Ionel P. (40). Hij stal een loktelefoon uit de tas van een lid van het zakkenrollersteam - in dit geval wél een vooropgezet plan van het team. P. was in het vizier gekomen toen hij in café Lellebel in de Utrechtsestraat opzichtig naar tassen keek van cafégangers. Een agent posteerde zich bij de deur met een rugtas met daarin de mobiele loktelefoon die goed zichtbaar was. P. sloeg snel toe en kon daarop worden gearresteerd. 

P. heeft de diefstal bekend, maar zegt dat het niet zijn bedoeling was te stelen. "Ik ging naar het café omdat het feest was. Ik wilde gewoon een biertje drinken. Ik ben niet echt een zakkenroller."

Strafblad
Zijn strafblad laat een ander beeld zien: P. is in Roemenië meerdere keren tot maandenlange celstraffen veroordeeld voor diefstal. In Duitsland kreeg hij drie jaar celstraf vanwege hetzelfde delict. Hij is naar eigen zeggen anderhalf jaar geleden naar Nederland gekomen 'om te werken'. Dat is tot op heden niet gelukt; hij woont op straat en heeft geen inkomen.

P.'s advocaat vroeg om vrijspraak omdat de diefstal door het zakkenrollersteam zou zijn uitgelokt. De rechter wees dat verzoek van de hand onder en verwijzing naar een arrest van de Hoge Raad in 2008 die bepaalde dat de inzet van lokmiddelen niet onrechtmatig is. P. kreeg 3 maanden cel.

Ik wilde gewoon een biertje drinken. Ik ben niet echt een zakkenroller.
Ionel P.