President Maduro
NOS Nieuws

Parlement Venezuela raakt officieel macht kwijt

In Venezuela is het parlement officieel zijn macht kwijtgeraakt. De Grondwetgevende Vergadering, die president Maduro steunt, besloot unaniem om de macht over te nemen.

Het besluit kwam nadat de leiding van het parlement had geweigerd om trouw te zweren aan de Grondwetgevende Vergadering. Die werd begin deze maand beëdigd na een referendum dat door de oppositie werd geboycot. In het parlement heeft de oppositie de meerderheid.

In de praktijk verandert er niet veel door het besluit. Het hooggerechtshof van Venezuela nam het parlement al veel macht af en blokkeerde bijna elke wet.

'Nepverkiezingen'

Na het referendum kreeg Venezuela internationaal veel kritiek. Tientallen landen erkennen de Grondwetgevende Vergadering niet. De VS noemde het referendum 'nepverkiezingen' en stelde sancties in tegen het land en president Maduro. President Trump zei vorige week dat hij militair ingrijpen niet uitsluit.

De regering van president Maduro beschuldigt de oppositie ervan samen te werken met de Verenigde Staten in een poging Maduro met geweld aan de kant te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl