Direct naar artikelinhoud

Rechter: Tim Hofman mag #BOOS-aflevering waarin hij gebroken kaak oploopt online zetten

De aflevering van het programma #BOOS waarin BNN-presentator Tim Hofman een gebroken kaak oploopt, mag online worden gezet. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat door de Nijmeegse vastgoedondernemer Ton Hendriks was aangespannen.

Een portret van Tim HofmanBeeld anp

Hendriks zou Hofman afgelopen dinsdag een gebroken kaak hebben geslagen toen die met draaiende camera's zijn kantoor binnenkwam en niet wilde vertrekken. Een cameraman zou daarbij ook gewond zijn geraakt. Hofman kwam verhaal halen vanwege klachten van een jonge huurster van woonruimte die aan Hendriks toebehoort. Het concept van #BOOS is dat Hofman de grieven van jonge mensen aanhoort en vervolgens met draaiende camera verhaal gaat halen bij de onderneming of organisatie die het onrecht zou hebben aangedaan. Het programma heeft 290 duizend abonnees op YouTube.

Onherstelbare schade

Hendriks stelde kort na het incident dat Hofman hem zou hebben willen slaan en dat hij in reactie daarop een klap had uitgedeeld aan de BNN-presentator. Hendriks had donderdag een kort geding aangespannen om de uitzending van de beelden te laten verbieden. Die maakt volgens hem een inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer en die van zijn medewerkers.

Tien minuten voordat de aflevering donderdag om 16.00 uur online zou worden gezet, wees de kortgedingrechter de eis van Hendriks af. Volgens een verklaring van de rechtbank in Utrecht mag een rechter alleen een uitzending verbieden in zeer uitzonderlijke gevallen waarbij onherstelbare schade door publicatie zou ontstaan. 'Zo'n uitzonderlijk geval is in dit geval niet aan de orde. De rechter zal de uitzending daarom nu niet verbieden. Het incident is al bekend bij het publiek. Als de uitzending achteraf onrechtmatig blijkt te zijn, kunnen de gevolgen daarvan naar verwachting ongedaan worden gemaakt', aldus de verklaring.

Twitter bericht wordt geladen...

BNN en Hofman wilden, zo stelde hun advocaat, met de beelden laten zien wat er op het kantoor van Hendriks is gebeurd.  De omroep heeft tijdens de zitting toegezegd dat alle medewerkers van Hendriks die ook in het kantoor aanwezig waren, onherkenbaar in beeld worden gebracht. 

Op de beelden is te zien dat Hofman met de huurster en enkele andere studenten uit hetzelfde huis in Nijmegen opheldering vraagt op het kantoor van Hendriks, die de woonruimte verhuurt. Volgens de huurster zou de voordeur al enkele jaren niet meer op slot kunnen en zijn er ook andere klachten waaraan maar niets wordt gedaan.

Na een kort gesprek, waarin door de presentator en zijn team twee confettikanons worden afgeschoten, wil de vastgoedondernemer dat Hofman het pand verlaat, maar die weigert dat. Vervolgens vliegt een medewerker van Hendriks de presentator aan. Te zien is dat Hendriks zelf ook gaat vechten. Zijn verhaal dat het om zelfverdediging ging, kan niet uit de beelden worden opgemaakt.