Ads Top

Bingewatchen slecht voor nachtrust

Wie geregeld tv-series bingewatcht, slaapt slechter. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van communicatiewetenschapper Liese Exelmans van KU Leuven. De grootste boosdoener is de mentale opwinding die series als ‘Breaking Bad’ of ‘Game of Thrones’ teweegbrengen.

Bingewatchen, of in één ruk meerdere afleveringen van één tv-serie bekijken, is al enkele jaren aan een opmars bezig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de toenemende populariteit van streamingsites zoals Netflix en het succes van langlopende tv-series. Maar wat zijn de gevolgen van een avondje bingewatchen voor onze gezondheid?

Liese Exelmans, doctoraatstudent aan de Leuven School for Mass Communication Research, en haar promotor Jan Van den Bulck (University of Michigan), onderzochten voor het eerst de invloed van bingewatchen op onze nachtrust. Daarvoor vroegen ze 423 jongeren tussen 18 en 25 jaar naar hun kijkgedrag en slaapkwaliteit.

Uit de resultaten blijkt dat zo’n tachtig procent van de jongvolwassenen regelmatig bingewatcht. Meer dan 25 procent van de bingewatchers doet dat enkele keren per maand en één op de vijf zelfs meermaals per week. Wanneer de onderzoekers het kijkgedrag van deze jongeren naast hun slaappatroon legden, zagen ze dat één op de drie slechter slaapt dan leeftijdsgenoten die niet bingewatchen.

Dat bingewatchen leidt tot een slechtere slaapkwaliteit is opvallend, te meer omdat eerder onderzoek aantoonde dat die verschijnselen niet voorkomen bij gewoon tv-kijken. Volgens de onderzoekers heeft dat voornamelijk te maken met de manier waarop hedendaagse fictie wordt gemaakt en door kijkers wordt beleefd.

Anders dan bij het zappen tussen verschillende tv-programma’s, blijft er na enkele uren bingewatchen ook heel wat door je hoofd spoken. Die mentale opwinding is de grootste oorzaak van slaapproblemen. “Omdat je na het bingewatchen nog te veel bezig bent met de verhaallijnen en personages, slaap je vermoedelijk minder makkelijk in”, zeggen Exelmans en Van den Bulck. “En dat heeft uiteraard invloed op de slaap in het algemeen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.