Direct naar artikelinhoud

Bulgaarse vicepremier: Europese buitengrenzen 'desnoods verdedigen met gewapend geweld'

Europa moet zijn buitengrenzen veel harder gaan verdedigen tegen migranten, 'desnoods met gewapend geweld'. De EU of de NAVO zouden daartoe troepen naar Italië en Griekenland moeten sturen. Pas wanneer migranten zien dat een overtocht geen zin heeft, zullen ze thuis blijven. Dat heeft de Bulgaarse vicepremier Krasimir Karakachanov donderdag gezegd in een interview met de Duitse krant Die Welt.

Vluchtelingen worden gered bij de kust van ItaliëBeeld Getty Images

Bulgarije zal het voortouw nemen, zei Karakachanov, door zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Turkije meer dan te verdrievoudigen. De grenspolitie krijgt nu nog ondersteuning van 140 militairen, dat moeten er 600 worden. Daarnaast wil de minister drones en camera's met infraroodtechnologie inzetten.

Volgens Karakachanov, tevens minister van Defensie, zijn de meeste personen die nu in Italië aankomen, economische migranten. 'Ze worden niet vervolgd, ze zijn niet in levensgevaar, ze willen alleen in een rijk land leven.'

Om mensensmokkel tegen te gaan, greep Oostenrijk donderdag ook naar militaire middelen: het stuurt 70 militairen naar de Brennerpas aan de Italiaanse grens.

In Italië mag dan de instroom van migranten toenemen, dat geldt niet voor Bulgarije. De statistieken wijzen juist op een neergaande trend in het aantal migranten dat de oversteek waagt vanuit Turkije. In de eerste zes maanden van dit jaar vroegen 2.080 personen in Bulgarije asiel aan. Vorig jaar ging het over dezelfde periode nog om 7.565 asielaanvragen in eerste aanleg. Ook het aantal arrestaties wegens het illegaal oversteken van de grens is gekelderd.

Met zijn gespierde retoriek wil Karakachanov naar alle waarschijnlijkheid vooral stemmen winnen. Het blok dat hij leidt, Patriottisch Front, is van populistisch-nationalistische snit. Het heeft zijn succes voor een groot deel te danken aan de migratiecrisis van de voorbije twee jaar. Geregeld zoekt Karakachanov de media met nieuwe, steeds radicalere plannen. Zo bepleitte hij eerder de volledige sluiting van de grens met Turkije en loodste hij een boerkaverbod door het parlement.