Ahmad al-Mahdi tijdens zijn proces in 2016
NOS NieuwsAangepast

Moslimextremist moet miljoenen betalen voor sloop erfgoed Timboektoe

De jihadist Ahmad al-Faqi al-Mahdi uit Mali moet een vergoeding van 2,7 miljoen euro betalen voor de schade die hij heeft aangericht in Timboektoe. Het Internationaal Strafhof in Den Haag houdt al-Mahdi verantwoordelijk voor het vernietigen van negen mausolea en een moskee in 2012.

De man werd in september vorig jaar door hetzelfde hof al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het verwoesten van het cultureel erfgoed.

Het Internationaal Strafhof benadrukt hoe ernstig de verwoesting van cultureel erfgoed is. De vernietiging van de wereldberoemde gebouwen draagt bij aan de boodschap van terreur en hulpeloosheid, schrijft het Strafhof in een verklaring.

Politiechef

Al-Mahdi was lid van de moslimextremistische militie Ansar Dine, die in 2012 de macht over het noorden van Mali had overgenomen. Hij was chef van de politie van de militie en nam actief deel aan de vernietiging van de heiligdommen uit de 14de eeuw.

De mausolea werden vernietigd, omdat er oude geleerden werden vereerd als heiligen en dat paste niet in de interpretatie van de islam van Ansar Dine.

Bekentenis

Al-Mahdi bekende tijdens de behandeling van zijn zaak in Den Haag schuld. De meeste mausolea zijn inmiddels weer herbouwd. Nadat Franse militairen in 2013 Ansar Dine hadden verjaagd uit het noorden van Mali, werd de gevluchte Al Mahdi in het naburige Niger aangehouden.

Video uit 2015 over het herbouwen van de Mausolea in Timboektoe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl