Direct naar artikelinhoud

Reserves van zorgverzekeraars raken op - bereid u voor op een fors hogere premie

Het begint er sterk op te lijken dat de maandelijkse zorgpremie in het komend jaar een vlucht zal nemen. Willem van Duin, topman van grootste verzekeraar Achmea, hintte daar vanmorgen in een toelichting op de halfjaarcijfers van de schade- en zorgverzekeraar op. 'De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars de premiestijging beperkt gehouden door de inzet van reserves. Dit is uiteraard geen houdbare situatie.'

Reserves van zorgverzekeraars raken op - bereid u voor op een fors hogere premie
Beeld Thinkstock

Een getal of percentage van de stijging noemde Van Duin niet. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2016 sprak de topman eerder de verwachting uit dat de premies de komende jaren kunnen oplopen met gemiddeld 20 euro per maand.

Van Duin is de zoveelste zorgbestuurder die de Nederlandse premiebetalers voorbereidt op een stijging van de zorgpremies. Begin augustus waarschuwde Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW dat de premie voor 2018 met 2,50 euro per persoon per maand zal stijgen door een tegenvaller bij de zorgverzekeraars. Die verwachte stijging staat nog los van de reguliere premieverhoging, die de zorgverzekeraars later dit jaar bekendmaken.

Ook Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, deed eerder dit jaar een duit in het zakje. Hij schatte tijdens een interview met radiozender BNR Nieuwsradio dat de zorgpremie bij CZ komend jaar met 7 à 8 procent zal stijgen. Dat komt uit op een bedrag van 10 tot 13 euro extra per maand. CZ is iets rijker dan de andere grote zorgverzekeraars, waardoor de kans aanwezig is dat de zorgverzekeraar de premiestijging iets meer kan intomen.

Zorgverzekeraars lijden de laatste jaren verlies, omdat ze mede door maatschappelijke en politieke druk interen op hun reserves. Met het geld uit de reserves beperken ze de stijging van de zorgpremies. Omdat de kosten van de zorg wel stijgen, beginnen de vereiste buffers van de zorgverzekeraars nu in zicht te komen. Dat betekent dat een stijging van de zorgkosten in de komende jaren zal leiden tot een hogere zorgpremie. Daarbij steeg de prijs van de zorgpremie begin dit jaar met gemiddeld 7 procent al aanzienlijk. Maar volgens de zorgverzekeraars kwam dat mede door uitbreiding van de basisverzekering.

Overigens zei minister Schippers van Volksgezondheid eerder dit jaar dat zorgverzekeraars nog best wat meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden. In het afgelopen half jaar daalde de buffer van de zorgtak van Achmea in het afgelopen half jaar met 4 procent naar 152 procent van het bedrag dat de Nederlandsche Bank (DNB) van de verzekeraar eist. De buffer was dus 1,5 keer het bedrag dat Achmea van DNB op de bank moet hebben staan. Zorgverzekeraars streven echter naar een iets hogere buffer dan het absolute vereiste minimum: ze willen uitkomen op een percentage tussen de 120 en 130 procent.

Van de andere grote verzekeraars had Menzis eind vorig jaar een buffer van 145 procent, VGZ kwam uit op 149. De buffer van CZ steeg toen als enige licht naar 173 procent.