Leiders Israël opvallend stil over Charlottesville

Raphael Ahren analyseert het zwijgen van premier Netanyahu in The Times of Israel. Dit is een enigszins ingekorte vertaling van zijn artikel:

‘Premier Benjamin Netanyahu geeft niet alleen commentaar op Israëlische politieke en veiligheidskwestie. In september 2014 bijvoorbeeld, publiceerde hij een verklaring waarin hij de dood van de Amerikaans-Joodse comedienne Joan Rivers betreurt. Hij gaf ook zijn mening over Bruce Springsteen toen deze zei in Israël te willen optreden. En in een controversiële verklaring gaf hij een verklaring over het plan van de Amerikaanse president Trump om een muur te bouwen op de grens met Mexico.

En als het om haat tegen Joden gaat, heeft Netanyahu gewoonlijk geen enkele reserve: hij veroordeelt vaak antisemitische incidenten in de moslimwereld en in Europa.

Maar na de mars van Neo-nazi’s op klaarlichte dag, waarbij vlaggen met hakenkruizen werden meegedragen en gescandeerd werd: ‘Joden zullen ons niet vervangen’, volgde geen commentaar van Netanyahu. Zijn stilte ten opzichte van beelden die de hele Joodse wereld rillingen bezorgden, wordt bekritiseerd door analisten en experts.

“Sinds de oprichting van de Staat, claimt Israël terecht dat het Joodse gemeenschappen over de hele wereld beschermt. Dit betekent onder meer een harde strijd tegen elke vorm van haat, antisemitisme en discriminatie,” zegt Eytan Gilboa, een belangrijke onderzoeker van het Begin-Sadat Centrum voor Strategisch Onderzoek aan de Bar-Ilan Universiteit en een expert op het gebied van de banden tussen Israël en de Verenigde Staten. “Ik vind dat het de plicht is van elke premier om haat-evenementen luid en krachtig te veroordelen. Dat heeft Netanyahu niet gedaan en dus gefaald wat betreft deze belangrijke plicht.”

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro, zei: “Het is moeilijk om Israëliërs uit te leggen hoe het mogelijk is dat neo-nazi’s en racisten door Amerikaanse straten kunnen lopen met hakenkruisvlaggen, onder het scanderen van leuzen tegen Joden, Afro-Amerikanen en andere minderheden, en dat onze president er zo lang over deed dat te veroordelen. Het is ook moeilijk om de stilte van de Israëlische regering te verklaren bij dergelijke waanzin. Israëlische leiders hebben de mogelijkheid om zich uit te spreken tegen dit soort haat, zoals zij dat traditioneel deden. Ik neem aan dat zij dat nog gaan doen.”

Volgens Yaakov Malomet, die verantwoordelijk is voor Israël-Diaspora betrekkingen bij de Reut Groep in Tel Aviv, stelt de Israëlische regering “zijn relatie met extreem-rechts [in Amerika] boven zijn verantwoordelijkheid voor het Joodse volk.” Jeruzalem moet diaspora-gemeenschappen verdedigen tegen antisemitisme, ook als het van rechts komt, zo meldde hij op zijn privé-Twitter account.

Ook andere Israëlische leiders, waaronder president Reuven Rivlin, hebben nagelaten de gebeurtenissen in Charlottesville te veroordelen.

De enige belangrijke Israëlische politicus die er snel bij was om de mars in Charlottesville te veroordelen was minister van Onderwijs Naftali Bennett: “Het ongehinderd kunnen zwaaien met nazivlaggen en -symbolen is niet alleen een belediging van de Joodse gemeenschap en andere minderheden, maar het is ook een gebrek aan respect voor de miljoenen Amerikaanse soldaten die hun leven opofferden om de Verenigde Staten en de hele wereld te beschermen tegen de nazi’s. De leiders van de VS moeten het antisemitische vertoon van de afgelopen dagen veroordelen en afkeuren.”

Trump zelf wordt scherp bekritiseerd door Amerikaanse politici van beide partijen, omdat hij eerst niets zei, vervolgens in zwakke bewoordingen de racisten veroordeelde en uiteindelijk gisteren beide zijden verantwoordelijk stelde voor het geweld.’

Categorie:

Home » Achtergrond » Analyse » Leiders Israël opvallend stil over Charlottesville