Direct naar artikelinhoud

Trump heft adviesraden op na exodus ceo's uit protest tegen zijn reactie op geweld Charlottesville

De Amerikaanse president Trump heeft zijn twee economische adviesraden woensdag opgeheven, nadat een aantal topmannen en een topvrouw eerder op de dag al waren opgestapt uit protest tegen zijn reactie op het extreem-rechtse geweld in Charlottesville. Trump laat via Twitter weten dat hij mensen uit het bedrijfsleven niet 'onder druk wil zetten' en daarom een punt zet achter de adviesorganen.

Trump beantwoordt vragen van de pers na het maken van zijn statement.Beeld AFP

De raden kampen sinds maandag met een uittocht van industriële leiders. De ene na de andere ceo besloot dat Trumps opmerkingen hen ertoe dwongen op te stappen. 'Racisme en moord zijn verwerpelijk en staan niet in verhouding tot alle andere zaken die zich in Charlottesville hebben voorgedaan', zei Denise Morrison van voedingsmiddelenproducent Campbell Soup woensdag. 'Ik geloof dat de president op dit punt ondubbelzinnig had moeten zijn.'

Charlottesville

Zaterdag kwam in het stadje Charlottesville een vrouw om het leven toen een man doelbewust inreed op een menigte die demonstreerde tegen de gewelddadige protesten van een groep rechts-extremisten. Negentien andere mensen raakten gewond. In zijn eerste reactie veroordeelde Trump het geweld dat 'van vele kanten kwam', en pas na grote druk sprak hij zich maandag uit tegen rechts-extremisten, neonazi's en witte racisten. Een dag later gooide hij op een persconferentie in de Trump Toren echter weer olie op het vuur. 'Je had een groep aan de ene kant die slecht was en je had een groep aan de andere zijde die ook erg gewelddadig was', brieste de president. 'Niemand wil dat zeggen, maar ik zeg het nu.'

Bloemen op de plek waar Heather Heyer om het leven kwam.Beeld AP

Ook de topman van technologiebedrijf 3M liet woensdag weten dat de president niet langer te willen adviseren. Maandagavond stopten de bestuursvoorzitter van farmaciereus Merck & Co er al mee, evenals de topmannen van chipfabrikant Intel en sportkledingfabrikant Under Armour. Terwijl de rangen slonken, kondigde Trump op Twitter aan dat hij de adviesraden helemaal opheft. 'Allemaal hartelijk bedankt!'

Aan het begin van zijn presidentschap, bestond Trump zijn adviesraad nog uit 28 industriële leiders, maar een aantal van hen was al eerder vertrokken. Zo stapten Tesla-baas Elon Musk en ex-Ubertopman Travis Kalanick ook al op.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees meer over Charlottesville

Een special van Vice News over het geweld in Charlottesville legt bloot hoe normaal geweld is voor extreem-rechts. Dit stemt verdrietig en veroorzaakt woede, schrijft onze recensent. (+)

De drie dagen die het Donald Trump kostte om de racistische rechts-extremistische betogers in Charlottesville expliciet te veroordelen hebben er ook toe geleid dat drie belangrijke ceo's die hem adviseren zijn opgestapt.

Dreiging en tweespalt alom, het hangt in de lucht als een zware onweerswolk die langzaam voor de zon schuift. Er wordt gekeken naar Donald Trump. Heeft het iets te maken met zijn presidentschap?

'Onze stad is het toneel van haat geworden', constateert een verbijsterde inwoner. Bekijk in dit scrollverhaal de beelden van een gewelddadig weekend in het Amerikaanse Charlottesville.