Buitenland

Tsunami van Afrikaanse migranten overspoelt Brusselse parken

15-08-2017 14:59

In een park in Brussel verblijven al een tijd enkele honderden migranten, veelal uit Afrika. Zij maken geen kans op een verblijfstatus, maar daar zijn ze ook niet op uit: ze willen doortrekken naar Groot-Brittanniƫ, waar familie woont en de kans op werk groter zou zijn. Mensensmokkelaars brengen naar verluidt tot 700 euro in rekening voor de reis.

De laatste weken groeide het aantal migranten in het Maximiliaanpark en andere plekken in de buurt van het Brusselse Noordstation gestaag. Om de overlast te beperken en mensen basale voorzieningen te bieden, wil de deelgemeente Schaarbeek een tijdelijk opvangcentrum opzetten. Vrijwilligers zijn intussen bezig de migranten te helpen, onder meer door slaapzaken in te zamelen en te koken.

Staatssecretaris Theo Francken (Migratie en Asiel) is geen voorstander van opvang. Hij wil mensen gaan opsluiten en terugsturen als ze niet vrijwillig naar eigen land teruggaan. De politie is al verscheidene keren in actie gekomen, in wat Belgische media “razzia’s” noemen. Alles wat maar lijkt op een tent wordt in beslag genomen.

Anp