Direct naar artikelinhoud

VUmc: longkanker straks vast te stellen met bloedtest

Het kankercentrum van het VUmc verwacht dat 'binnen enkele jaren' nog slechts een bloedtest nodig is om de vaakst voorkomende vorm van longkanker vast te stellen.

Het VUmc werkt al jaren aan de bloedtests om de veel zwaardere onderzoeken te voorkomen én er tijdig bij te zijn.Beeld anp

Uit nieuw onderzoek van het medisch centrum blijkt dat via een bloedtest met 91 procent zekerheid is vast te stellen of een patiënt vergevorderde, 'niet-kleincellige' longkanker heeft. Met 81 procent zekerheid kan met een bloedtest in een vroeg stadium longkanker vastgesteld worden.

Door de snelle ontwikkelingen van de tests is het in de nabije toekomst volgens de VUmc minder vaak nodig ct-scans en biopten te ondergaan.

700 patiënten
Het VUmc werkt al jaren aan de bloedtests om de veel zwaardere onderzoeken te voorkomen én er tijdig bij te zijn. In 2015 presenteerden VU-onderzoekers de eerste resultaten van hun techniek bij verschillende types tumoren. Voor de nieuwe studie zijn meer dan 700 patiënten op longkanker getest.

De onderzoekers van het kankercentrum Myron Best en Tom Würdinger publiceren over de ontwikkelingen in het Amerikaanse vakblad Cancer Cell. Ongeveer vijftig 'vooraanstaande wetenschappers en medici' onderschrijven hun bevindingen en conclusies.

Het vergt nog wel meer onderzoek voordat de bloedtest aan patiënten beschikbaar kan worden gesteld.

Overleving
'Niet-kleincellige' longkanker is de vaakst voorkomende vorm van longkanker. Patiënten lopen er vaak jaren mee rond zonder te beseffen dat ze ziek zijn. Ze krijgen pas klachten als de kanker is uitgezaaid en behandeling lastiger is.

Würdinger: "Dankzij de bloedtesten kan de niet-kleincellige longkanker in een vroege fase worden opgespoord en behandeld, als de kans op overleving van de patiënt nog significant beter is."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.