Direct naar artikelinhoud

Staatspersbureau Noord-Korea: Kim Jong-un wacht acties VS af, beslist dan over Guam

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een rapport gekregen van de strijdkrachten over de lancering van raketten richting Guam. Volgens het staatspersbureau KCNA wacht hij verdere acties van de VS af, voordat hij een beslissing neemt over de lancering. Het lijkt erop dat Kim met zijn besluit probeert het conflict met de VS niet verder te laten escaleren.

De gezichten van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een televisiescherm in Zuid-Korea.Beeld ap

In zijn eerste publieke optreden in twee weken, liet de de Noord-Koreaanse leider weten dat hij een actie tegen Guam wil laten afhangen van het Amerikaanse gedrag in de komende dagen. 

'Als de Yankees doorgaan met hun extreem gevaarlijke en roekeloze acties op het Koreaanse schiereiland, dan zal de Democratische Volksrepubliek Korea een belangrijk besluit nemen', aldus Kim volgens het staatspersbureau. De Noord-Koreaanse leider deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van het leger maandag.

Hij bekeek een legerplan om vier raketten van het type Hwasong-12 te lanceren. KCNA verspreidde foto's waarop is te zien hoe Kim bij een landkaart wordt voorgelicht door hoge militairen. Volgens KCNA heeft Kim Jong-un het leger bevolen klaar te zijn voor het moment dat hij alsnog een actie tegen Guam beveelt.

Noord-Korea kondigde vorige week aan dat het overweegt middellange afstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan. De raketten zouden moeten neerkomen in zee, op zo'n veertig kilometer van Guam. Dit is net buiten de territoriale wateren.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Noord-Korea vervolgens de VS niet verder te provoceren. 'Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, op het doel gericht en geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen', aldus de president vrijdag op Twitter.

De VS hebben laten weten Noord-Korea continu in de gaten te houden met behulp van satellieten. Mocht dat land iets afvuren, dan worden Amerikaanse marineschepen met speciale antiraketsystemen ingezet om een projectiel uit Noord-Korea te onderscheppen. Schepen staan paraat bij Zuid-Korea, Japan en Guam.

'Militaire clash voorkomen'

Kim verhoogde met zijn verklaring de druk op Washington om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen. Pyongyang eist al jaren dat de VS stoppen met de grote militaire oefeningen met het Zuid-Koreaanse leger. Volgende week beginnen nieuwe oefeningen. Verwacht wordt dat Noord-Korea deze opnieuw zal aangrijpen om beide landen te bekritiseren.

Kim: 'De VS waren de eerste die atoomwapens bij ons in de buurt plaatsten. Amerika moet eerst de juiste beslissing nemen en de juiste acties ondernemen als zij de spanning in dit gebied willen verlagen en een gevaarlijke militaire clash willen voorkomen', aldus de verklaring.

De Zuid-Koreaanse hoogleraar en militaire deskundige Kim Dong-yub, verbonden aan de Kyungnam-universiteit in Seoul, gelooft niet dat Pyongyang bluft met de raketdreigementen. Hij betoogt dat het verkeerd zou zijn om nu te denken dat Kim pas op de plaats maakt. 'Er is geen weg terug voor Noord-Korea', aldus de hoogleraar. 'Wie denkt Noord-Korea te kennen, valt ieder keer weer in deze val door te denken dat ze hun bedreigingen matigen. We hebben dit eerder gezien.'

Noord-Korea heeft meerdere raketten, waaronder de middellangeafstandsraket Hwasong-12 met een bereik van mogelijk 5.000 kilometer, en de langeafstandsraket Hwasong-14. Deze raket zou de Amerikaanse westkust kunnen bereiken.
Lees verder onder de tijdlijn

Twitter bericht wordt geladen...

Oorlog met Noord-Korea? Lees hier meer:

'Als er iets mis gaat, sterven we allemaal'
'We zijn spanningen gewend. Ze lopen op, ze kalmeren en dan lopen ze weer op.' Ondanks die gewenning hebben de vierhonderd inwoners van Shanghuolong voortdurend angst in het hart.

Dit is het eiland dat Noord-Korea in het vizier heeft voor een raketaanval
Guam is het stukje Amerika dat het dichtst bij Noord-Korea ligt. Op 3.400 kilometer afstand om precies te zijn, ruim binnen bereik van de Noord-Koreaanse Hwasong-12-raketten. En daarom belandde het tropische eiland in het oog van de storm

Net echte kunst uit Noord-Korea
Net nu de spanning tussen Noord-Korea en de VS verder oploopt, opent in Goes een tentoonstelling met de hoogst ideologische Noord-Koreaanse schilderijen die Ronald Groen sinds de eeuwwisseling heeft verzameld.

Trump waarschuwt Kim dat leger VS gereed is om toe te slaan
President Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un opnieuw gewaarschuwd de VS niet te bedreigen of te provoceren. Hij zei dat het Amerikaanse leger gereed is om toe te slaan mocht Pyongyang in de fout gaan.

Hoe de Washingtonse elite Trump (niet) in toom houdt
De leiders van de VS en Noord-Korea spelen een gevaarlijk spelletje: wie is de onvoorspelbaarste? Om een ramp te voorkomen moeten de redelijke krachten in Washington Trump permanent in de gaten houden.

Peking werpt zich op als scheidsrechter
Trump tweet, Noord-Korea schiet, Peking roept op tot kalmte, en niemand luistert. Deze status quo bevalt de Chinezen matig, maar een status quo is nog altijd beter dan verandering.