President Xi Jinping van China (links) met de Filipijnse president Duterte
NOS NieuwsAangepast

Filipijnen 'scheiden zich af' van Verenigde Staten

Steeds meer toenadering zoeken de Filipijnen tot hun voormalige vijand China. Tijdens een staatsbezoek aan dat land zei president Duterte dat hij alle economische en militaire banden met de Verenigde Staten wil verbreken.

Duterte is samen met honderden zakenmensen uit zijn land op staatsbezoek in China. Daarmee wil hij een betere relatie, nu de band met de voormalige bondgenoot Amerika is verslechterd.

"Zowel op militair als economisch gebied heeft de VS verloren", zei hij. "Daarom kondig ik mijn afscheiding van de Verenigde Staten af." Direct daarna zei hij ook een bezoek aan Rusland te overwegen. "Dan zijn er drie van ons tegen de rest van de wereld, China, de Filipijnen en Rusland."

Zuid-Chinese Zee

De actie van Duterte is opmerkelijk, omdat de Filipijnen en China al jaren een groot conflict hebben over de Zuid-Chinese Zee. China claimt 90 procent van die zee, waaronder een eilandengebied.

Het Permanent Hof van Arbitrage wees die claim af, na een verzoek daartoe van de Filipijnen. De Chinezen weigeren toe te geven, omdat ze het Hof niet erkennen. China beroept zich op 'historische rechten'. Duterte zegt nu niet aan die zaak te willen denken. "Ik wacht tot China erover begint", verklaarde hij.

Verbijstering

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft verbijsterd gereageerd op Dutertes uitspraken. "We weten niet precies wat hij bedoelt met 'afscheiding van de VS'." Binnenkort gaat er een topdiplomaat naar het land om daar antwoord op te krijgen.

De relatie tussen de VS en de Filipijnen staat sinds het aantreden van Duterte in mei al op scherp. Hij noemde president Obama "een hoerenzoon" en schrapte gezamenlijke oefeningen van het Amerikaanse en Filipijnse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl