Direct naar artikelinhoud

Vrije val sociale huurwoningen door verkoop gestuit

De daling van het aantal zelfstandige sociale huurwoningen stokt. In 2016 kwamen er zelfs een paar honderd woningen bij vergeleken met het jaar daarvoor.

Vrije val sociale huurwoningen door verkoop gestuit
Beeld anp

Dat meldt woonwethouder Laurens Ivens. Op 1 januari van dit jaar stonden er 166.472 zelfstandige sociale huurwoningen in de stad. Het totale bezit van de woningcorporaties is nog iets groter, de sociale huisvesters bezitten ook nog enkele duizenden studentenkamers en geliberaliseerde huurwoningen, met een maandelijkse huurprijs boven de 710 euro.  

Dat de daling van het aantal sociale huurwoningen stokt is het gevolg van afspraken die het stadhuis heeft gemaakt met de grote woningcorporaties. Op verzoek van de gemeente worden er veel minder huurwoningen in de verkoop gedaan.

Sociale huurgrens
Corporaties mogen jaarlijks 2000 woningen doorverkopen, maar zetten in 2016 niet meer dan 1437 huizen in de etalage. Ook worden minder woningen geliberaliseerd en boven de sociale huurgrens weggezet. Dit mag bij 1000 sociale appartementen per jaar, maar werd slechts 520 keer toegepast. 

De nieuwbouwambitie van 800 nieuwe zelfstandige sociale woningen per jaar halen de gezamenlijke woningcorporaties momenteel niet. Ivens wil dat de bouwproductie flink wordt opgeschroefd.