GenX ook in het drinkwater van Zoetermeer

Foto: Pixabay.com

Op de website van Dunea wordt melding gemaakt van de hoeveelheid GenX in het drinkwater in het Dunea gebied. De uitstoot van de stof genX was onlangs uitgebreid in het nieuws. Met name het drinkwatergebied van Rotterdam, Dordrecht, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam, werden daarbij genoemd. Uit de berichtgeving van Dunea blijkt dat ook in het Dunea-gebied GenX gemeten is. Deze stof zit ook in het drinkwater van onder andere in Den Haag, Zoetermeer en Leiden.

Metingen

Het blijkt dat genX ook te meten is op de Dunea productielocaties in Monster, Scheveningen en Katwijk. Het Zoetermeerse drinkwater komt uit de productielocaties Scheveningen en Katwijk. Op deze locaties is respectievelijk 4,30 en 5,80 nanogram per liter gemeten. Dunea onderzoekt nog waar de sporen in de bron vandaan komen.

Veilig drinkwater

Dunea stelt op de website dat dit minieme hoeveelheden zijn. Dunea zegt op de site: “Het gaat om waardes die 30x lager zijn dan de richtwaarde die de overheid geeft als veiligheidsgrens voor deze stoffen in het drinkwater. Ons drinkwater is betrouwbaar en voor jong en oud veilig om te drinken.”

GenX

De oorzaak dat GenX in het drinkwater aangetroffen wordt is dat het water voor de drinkwaterproductie onttrokken wordt aan de afgedamde Maas. GenX is een fluorverbinding en wordt gebruik voor de productie van Teflon. De industrie loost afvalstoffen in rivieren en de lucht, zodat deze stoffen uiteindelijk ook in ons drinkwater terecht komen.

Informatie

Meer informatie op de website van Dunea.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen