Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Moderator krijgt lof: "Kunnen we Chris Wallace niet verkiezen tot president?"

Chris Wallace tijdens het debat.

Voor veel kijkers en waarnemers is de grote winnaar van het derde presidentiële debat niet Hillary Clinton of Donald Trump, maar moderator Chris Wallace. De Fox-presentator legde beide kandidaten op de rooster, maar kon voorkomen dat het debat ontaardde in complete chaos.

Chris Wallace had op voorhand duidelijk gemaakt dat hij een echt debat wou, en dat heeft hij grotendeels ook gekregen. Het was de eerste keer dat een presentator van de conservatieve nieuwszender Fox een debat mocht modereren. Wallace, die een indrukwekkende staat van dienst heeft als journalist, greep de kans met beide handen. Hij hield de touwtjes stevig in handen, zorgde ervoor dat de kandidaten bij de les bleven en schrok er niet voor terug om flink aan te dringen. Tegelijk bleef hij ondanks de vele onderbrekingen door beide kandidaten geduldig en hoffelijk, en slaagde hij erin om wat humor in het debat te brengen. "Ik ben geen kamerplant", zei Wallace, toen hij er maar moeilijk in slaagde om Trump en Clinton uit elkaars haren te trekken. "Ik mag ook een paar vragen stellen." 

Als Trump dacht dat hij er met een conservatieve moderator gemakkelijk vanaf zou komen, hielp Wallace hem snel uit die droom

En dat deed hij ook. Zowel Democrate Hillary Clinton als Republikein Donald Trump kregen gedetailleerde, soms netelige vragen voorgeschoteld. Zo haalde Wallace de vetbetaalde speeches van Clinton aan, maar moest ook Trump uitleg geven over zijn economische plannen, zijn banden met Rusland en zijn seksisme. 

Als Trump dacht dat hij er met een conservatieve moderator gemakkelijk vanaf zou komen, hielp Wallace hem snel uit die droom. De moderator drukte door op de vraag of Trump een eventuele nederlaag zou toegeven, en kreeg na enig aandringen de quote van de avond los. "Ik zal beslissen op het moment zelf, ik hou jullie nog wat in spanning", zei Trump uiteindelijk.

De aanpak van Wallace kan op heel wat lof rekenen, zowel van Republikeinen als van Democraten. "Chris Wallace is de echte winnaar van dit debat", schreef Meghan McCain, de dochter van voormalig Republikeins presidentskandidaat John McCain, op Twitter. Newt Gingrich, ook een voormalig presidentskandidaat, tweette: "Chris Wallace was de eerlijkste en meest evenwichtige van de moderators. Hij was even hard en vasthoudend voor beide kandidaten." Ook ex-kandidaat en oud-gouverneur Mike Huckabee sprak lovende woorden. "Felicitaties voor Chris Wallace, die het debat niet om hem deed draaien. Lastige vragen aan beiden, hij liet hen echt in debat gaan. Goed voor hem!" Zelfs Trump, die anders steevast kritiek heeft op de moderatoren, hulde zich deze keer (vooralsnog) in stilte.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Ook kijkers en waarnemers waren het er over eens: Wallace was de ster van de avond. Sommigen opperden zelfs dat Wallace president zou moeten worden. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...