Vicepremier Barnaby Joyce
NOS NieuwsAangepast

Australische vicepremier: ik ben mogelijk Nieuw-Zeelander

De vicepremier van Australië, Barnaby Joyce, heeft bekendgemaakt dat hij mogelijk de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Dat zou betekenen dat hij moet opstappen. Mensen met een dubbele nationaliteit mogen volgens de Australische grondwet geen openbare functie bekleden.

De zaak kan leiden tot de val van de regering. Die heeft slechts een meerderheid van een zetel en Joyce kan niet zomaar worden vervangen door een partijgenoot. In plaats daarvan zou een tussentijdse verkiezing moeten uitmaken welke partij de nieuwe kandidaat voor zijn district levert, zegt correspondent Robert Portier.

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft al bekendgemaakt dat Joyce officieel als staatsburger is erkend. Joyce zegt dat hij het Australische hooggerechtshof heeft gevraagd om uitspraak te doen in de zaak. Voorlopig blijft hij op verzoek van minister-president Turnbull aan als vicepremier.

Australische vicepremier maakt bekend dat hij Nieuw-Zeelander is

De in Australië geboren Joyce zei in het parlement dat hij geschokt was toen hij vorige week van een speciale commissie hoorde dat hij mogelijk ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, omdat zijn vader daar geboren is. Normaal gesproken krijgt een inwoner van Australië in zo'n geval een dubbele nationaliteit.

De vader had destijds nooit een Nieuw-Zeelands paspoort aangevraagd. Volgens Joyce omdat toen zijn vader werd geboren, Nieuw-Zeeland nog onderdeel was van Groot-Brittannië. "Blijkbaar gaat de nationaliteit dan niet automatisch over van vader op zoon", zegt Portier.

De correspondent legt uit dat miljoenen Australiërs een tweede nationaliteit hebben. Dat is een probleem als ze de politiek in gaan. "De reden: er mag absoluut geen twijfel bestaan over de loyaliteit van parlementariërs."

Ik wist niet dat ik een burger van Italië was geworden en ik heb er ook nooit om gevraagd.

De teruggetreden minister Canavan

De vicepremier is niet de eerste politicus die door de wet in de problemen komt. Vorige maand werden twee senatoren van de groene partij gedwongen ontslag te nemen. Iemand had hen gevraagd hoe het precies het zat met hun achtergrond.

"Dat was geen politicus, maar iemand die begaan was met die partij en het gewoon wilde weten", zegt Portier. Na onderzoek kwamen dubbele nationaliteiten boven water. "Met tranen in haar ogen zei senator Larissa Waters: 'sorry, ik moet echt opstappen'."

Italië

De periode daarop werd de achtergrond van talloze politici onder de loep genomen. Minister Canavan kwam er zo naar eigen zeggen achter dat zijn moeder, toen hij 25 jaar oud was, hem in het geheim aanmeldde voor Italiaans staatsburgerschap. "Ik wist niet dat ik een burger van Italië was geworden en ik heb er ook niet om gevraagd", zei hij tegen The Guardian.

Hij is voorlopig teruggetreden totdat het hooggerechtshof een oordeel velt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl