De plek waar de aanslag werd gepleegd
NOS NieuwsAangepast

Dader aanslag Charlottesville aangeklaagd voor doodslag

De dader van de terreuraanslag met een auto in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, is aangeklaagd voor doodslag. Het ministerie van Justitie heeft een uitgebreid onderzoek aangekondigd naar het geweld in Charlottesville. Minister Sessions van Justitie zegt dat het Amerikaanse recht en de Amerikaanse waarden in het hart zijn geraakt.

"Zulke acties die voortkomen uit rassenhaat en verheerlijking van het eigen ras, zijn in strijd met onze kernwaarden en kunnen niet worden getolereerd."

Gisteren reed in Charlottesville de 20-jarige James Fields uit Ohio met een Dodge Challenger in op andere auto's en op een menigte van honderden mensen die tegen wit racisme demonstreerden. Een 32-jarige vrouw kwam om het leven; 19 anderen raakten gewond.

De dader, een witte jongeman met een stoppelbaard, reed na de aanslag weg, maar werd al snel gearresteerd. Over hem is weinig bekend. Zijn moeder zegt dat ze wist dat hij bij de demonstratie was, maar niet dat hij extreemrechtse denkbeelden heeft.

Foto die de politie heeft vrijgegeven van de dader

Bij ander geweld in de stad vielen nog eens zestien gewonden. Ook kwamen twee politiemensen om het leven toen hun helikopter neerstortte.

Burgeroorlog

Recht-extremistische en racistische betogers trokken vrijdag voor de derde keer dit jaar naar Charlottesville. Aanleiding is dat het stadsbestuur het standbeeld van generaal Robert E. Lee, een van de leiders van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog, wil verwijderen, een besluit dat overigens voorlopig door een rechter is geblokkeerd.

De betoging van dit weekend was georganiseerd door de Alt Right-beweging. Extremisten en racisten uit het hele land waren er op afgekomen, onder wie nazi's en leden van de Ku Klux Klan.

Vrijdagavond braken al gevechten uit tussen de racistische betogers en tegendemonstranten.

Triomf

Gisterochtend verzamelden de racisten zich in het Emancipatiepark - voorheen het Lee Park - bij het standbeeld van de generaal. Velen waren in gevechtstenue en droegen vuurwapens, schilden en stokken. Ook tegendemonstranten verzamelden zich.

Toen de groepen slaags raakten riep de gouverneur van Virginia de noodtoestand uit. Terwijl de oproerpolitie een einde aan de demonstratie probeerde te maken, reed Fields in op de tegendemonstranten.

Auto rijdt in op demonstranten Charlottesville

President Trump veroordeelde na afloop het geweld, zonder naar de racisten te wijzen. Volgens hem kwam het geweld van "vele, vele kanten". Sommige extremisten vierden dat als een triomf, anderen bekritiseerden Trump en zeiden dat hij het witte racisme had moeten benoemen en de aanslag had moeten veroordelen als terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl