Ook Duitse ngo zet reddingsoperaties op Middellandse Zee stop

© AP

Daags na Artsen Zonder Grenzen heeft een tweede ngo zondag beslist om de reddingsoperaties op de Middellandse Zee stop te zetten. Sea Eye zet geen schepen meer in om vluchtelingen uit het water te halen omwille van een ‘veranderde veiligheidssituatie in de westelijke Middellandse Zee’.

edm

Daarbij verwijst de Duitse ngo naar de ‘onbepaalde en eenzijdige uitbreiding van de territoriale wateren die de Libische regering aankondigde - samen met een expliciete bedreiging naar de private ngo’s toe’. Onder die omstandigheden is een reddingsoperatie niet langer mogelijk, waarbij de organisatie verwijst naar de veiligheid van de medewerkers.

Ook Artsen zonder Grenzen wil voorlopig geen zoek- en reddingsoperaties meer uitvoeren. Het Maritime Rescue and Coordination Centre in Rome (MRCC) waarschuwde de hulporganisatie voor veiligheidsrisico’s in verband met de bedreigingen van de Libische kustwacht, die tegen schepen van humanitaire organisaties in internationale wateren voor de Libische kust zijn gericht.

Artsen Zonder Grenzen doelde daarmee op berichten dat de Libische autoriteiten een eigen search and rescue zone willen vastleggen, die de toegang voor ngo’s tot de internationale wateren moet beperken. Artsen Zonder Grenzen vreest dat hierdoor meer vluchtelingen en migranten het leven zullen laten op de Middellandse Zee.

Voor Artsen zonder Grenzen vormde de onlangs goedgekeurde operatie van de Italiaanse marine ter ondersteuning van de Libische kustwacht een bijkomend ‘zorgwekkend element in een steeds vijandiger wordende omgeving voor levensreddende operaties’.

Artsen zonder Grenzen beticht de Europese landen ervan om samen met de Libische autoriteiten migranten te beletten op zoek te gaan naar veiligere oorden.

'De wateren zijn niet langer van iedereen'

Intussen feliciteert de Italiaanse buitenlandminister Angelino Alfano in een interview zondag in de krant la Stampa de versterkte controle in Libië. Dat is een teken dat de situatie op de Middellandse Zee naar een nieuw evenwicht gaat. Ook de beslissing van Artsen Zonder Grenzen kadert volgens Alfano in een nieuw evenwicht: 'die wateren zijn niet langer van iedereen, maar van Libië'.

Hij wil verdrinkingen vermijden door het aantal vertrekkers in te dammen en bij te dragen om de omstandigheden in de Libische vluchtelingenkampen te verhogen.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen er dit jaar, situatie tot 9 augustus, 96.861 migranten toe in Italië en lieten 2.242 anderen het leven bij die oversteek. In vergelijking met die periode een jaar eerder nam vooral het aantal slachtoffers af: -17,4 procent. Het aantal migranten daalde 3,5 procent. In de maand juli lag het aantal aankomers in Italië (11.459) voorts voor het eerst sinds januari lager dan het aantal twaalf maanden eerder (23.552). Die trend zet zich fors door in augustus.