Chinese muur
© aphotostory/Shutterstock.com

In de Chinese provincie Xinjiang, waar de meeste moslims wonen in China, zouden mensen instructies hebben ontvangen om een surveillance-app op hun telefoon te installeren. De overheid controleert ook actief of burgers de app geïnstalleerd hebben.

Doel van de app

De app controleert automatisch op terroristische of religieuze content op de (Android)telefoon van de eigenaar. Als er illegale content ontdekt wordt, worden gebruikers gesommeerd deze te verwijderen. Op het niet installeren van de app kan een gevangenisstraf van tien dagen staan. De app zou ook persoonlijke informatie, zoals WiFi-logins, opslaan en versturen naar een server.

Nederland gaat China aanspreken

SP-kamerleden Karabulut en Hijink stelden kamervragen over de Chinese app aan minister Koenders van Binnenlandse Zaken. De minister vindt het verplicht stellen van het downloaden van de app een ernstige inbreuk op de privacy van Chinese burgers. In april van dit jaar heeft de Nederlandse mensenrechtenambassadeur al zijn zorgen uitgesproken over de inperking van vrijheden van Chinese burgers. Minister Koenders zegt bereid te zijn de Chinese overheid aan te spreken over dit onderwerp. In een volgend gesprek over dit onderwerp zal hij de app ter sprake stellen.

Laat een reactie achter