Direct naar artikelinhoud

Curaçao dreigt slachtoffer te worden van crisis in naastgelegen Venezuela

Curaçao vreest slachtoffer te worden van de enorme crisis in Venezuela. Het autonome eiland binnen het Nederlandse koninkrijk ligt zo'n 80 kilometer voor de Venezolaanse kust. Internationale sancties tegen Venezuela kunnen Curaçao economisch schaden. En het kleine eiland heeft onvoldoende opvangcapaciteit voor vluchtelingen.

Exterieur van het regeringsgebouw Fort Amsterdam.Beeld anp

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao eind deze week duidelijk gemaakt op een persconferentie in Willemstad. De regering van het Caribische eiland laat zich zeer voorzichtig uit over de politieke en sociaal-economische wantoestand in Venezuela, een land waarmee het 'grote gezamenlijke belangen deelt'.

De regering in de Verenigde Staten heeft deze week sancties afgekondigd tegen het Venezolaanse bewind van president Nicolas Maduro. Volgens president Donald Trump is Maduro een 'dictator'. Maar Curaçao heeft de Amerikaanse consul-generaal op het eiland laten weten niet blij te zijn met een hard Amerikaans optreden.

Voor de werkgelegenheid op Curaçao is de raffinaderij, die wordt geëxploiteerd door het Venezolaanse staatsoliebedrijf Pdvsa, van grote betekenis. Die kan bij economische sancties in de knel komen. Het contract van Venezuela met de raffinaderij, die overigens een bron van milieuschade is, loopt tot 2019.

De Europese Unie heeft zich deze week negatief uitgelaten over de onlangs in Venezuela gehouden verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering, waarmee de oppositie tegen Maduro buitenspel dreigt te staan. De EU wil een politieke dialoog in het Latijns-Amerikaanse land, maar denkt ook na over sancties.

De EU wil een politieke dialoog in het Latijns-Amerikaanse land, maar denkt ook na over sancties

Daarbij is voor PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders een dubbelrol weggelegd. Koenders is in EU-verband betrokken bij mogelijke sancties. Maar Nederland is, sinds de wijziging van het Koninkrijksstatuut in 2010, waarbij Curaçao een autonoom land werd, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid op het Caribische eiland.

Premier Rhuggenaath wil niet dat zijn land door het internationaal optreden tegen Venezuela bijkomende schade oploopt. 'Koenders is zich ervan bewust dat wij kwetsbaar zijn in onze economie als het gaat om sancties', aldus de Curaçaose minister-president. Hij sprak de hoop uit dat Nederland 'in samenspraak' rekening houdt met het effect dat strafmaatregelen op Curaçao kunnen hebben.

Daarnaast speelt in de kwestie-Venezuela de groeiende stroom van mensen die het land willen verlaten. Zeker 200 duizend Venezolanen zijn de afgelopen tijd de grens met landen in de regio als Brazilië, Peru en Colombia overgestoken. Slechts een relatief klein aantal waagt zich per boot naar Curaçao.

Zeker 200 duizend Venezolanen zijn de afgelopen tijd de grens met landen in de regio als Brazilië, Peru en Colombia overgestoken

Vorig jaar zijn 536 Venezolanen teruggestuurd. Curaçao heeft het VN-vluchtelingenverdrag niet getekend en zegt onvoldoende geld en capaciteit voor opvang te hebben. In de praktijk betekent dat, zo heeft de regering in een verklaring laten weten, dat ondanks de 'zorgwekkende situatie' in Venezuela de uitzetting van burgers van dat land zal doorgaan.

Op de persconferentie in Willemstad liet minister Quincy Girigorie van Justitie weten dat de regering niet kan aangeven hoeveel Venezolanen op Curaçao in de illegaliteit verdwijnen. Volgens sommige schattingen zijn dat zeven mensen op elke uitgezette burger en zou het om enkele duizenden in totaal kunnen gaan, op een bevolking in Curaçao van zo'n 160 duizend burgers.

Girigorie zegt dat het eiland pas bij een 'burgeroorlog' in Venezuela vluchtelingen ruimhartig binnen zal laten. 'Dan kun je mensen niet terugsturen. Maar: we hebben niet de capaciteit om ze op te vangen.'

Girigorie zegt dat het eiland pas bij een 'burgeroorlog' in Venezuela vluchtelingen ruimhartig binnen zal laten