NOS NieuwsAangepast

Nederlandse fietsverhuurder in Barcelona machteloos tegen sloopacties

Al langere tijd verzetten inwoners van Barcelona zich tegen het massatoerisme. De laatste tijd neemt dat verzet extreme vormen aan. Vorige week bestormden vier gemaskerde mannen een toeristenbus. Maar ook fietsen zijn doelwit.

Nederlander Allard Kalverkamp weet daar alles van, zo vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Hij verhuurt al jaren fietsen in Barcelona. "De afgelopen vier maanden worden banden van onze fietsen lek geprikt. Zadels worden eraf getrokken, remkabels doorgeknipt en soms worden zelfs spaken doorgeknipt."

De vernielingen bleken het werk van een linkse jongerenorganisatie, Arran. Die was ook verantwoordelijk voor de actie tegen een toeristenbus. "Op een gegeven moment heeft Arran een video op Twitter geplaatst waarop je ziet dat ze met keukenmessen onze fietsen behandelen."

Massatoerisme

Fietsverhuurder Kalverkamp begrijpt de woede van de actiegroep wel. "Ze maken zich zorgen dat er te veel toeristen naar Barcelona komen. Het is ook zeker zo dat het toerisme in Barcelona een spurt heeft genomen en op sommige plekken zeer massaal is."

Kalverkamp heeft geprobeerd met de jongerengroep in gesprek te komen. "Ik probeer nu uit te leggen dat wij met individueel fietstransport niet het boegbeeld zijn van massatoerisme. En dat ze dus op het verkeerde adres aan het slopen zijn."

Klap

Tot nu toe blijft dat zonder resultaat. Ook juridische maatregelen hebben nog niets uitgehaald. "Aangifte doen was lastig. We hadden een heleboel incidenten. De politie zei tegen ons: sorry dat is veel te veel. In vier maanden 900 sloopacties, met een totale waarde van 15.000 tot 20.000 euro. Dat is voor een klein bedrijfje zoals het onze een flinke klap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl