Direct naar artikelinhoud

Kabinet verwerpt Belgische aantijgingen: fipronil pas op 19 juli aangetroffen in Nederlandse eieren

Op 19 juli is voor het eerst fipronil in Nederlandse eieren aangetroffen. Dezelfde dag is het kabinet daarover geïnformeerd door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Over een anonieme tip in november aan de NVWA over het reinigen van stallen met fipronil is wel overleg gevoerd door een reeks instanties, maar toen was er 'geen aanleiding te denken dat fipronil in eieren of kippen terecht zou komen'. Er werd pas actie ondernomen na een verzoek van de Belgische collega's om een onderzoek in te stellen naar een specifiek bedrijf.

Minister Edith Schippers van VolksgezondheidBeeld anp

Dit schrijven minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, aan de Tweede Kamer. Van Dam is verantwoordelijk voor de NVWA, Schippers voor de volksgezondheid. De reeks vragen van Kamerleden die over de kwestie zijn gesteld willen zij begin volgende week beantwoorden.

De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme zei woensdag tijdens een debat in Brussel dat de NVWA al eind 2016 wist van de problemen met fipronil in eieren, zonder België daarover te informeren. De NVWA ontkende die aantijging meteen.

Anoniem signaal

Schippers en Van Dam onderschrijven de stellingname van de voedsel- en warenautoriteit. Zij sturen de Tweede Kamer nu een soort procesbeschrijving. Die gaat over de verwerking van 'een anoniem signaal over het mogelijke gebruik van een biocide met fipronil bij het reinigen van stallen, met als doel bloedluizen te doden'. Deze tip kwam in november bij de NVWA binnen.

Op basis van een reeks overlegrondes met ambtelijke instanties concludeerde de NVWA uiteindelijk dat geen acuut gevaar dreigde voor de volksgezondheid en dat 'er geen aanleiding was te denken dat fipronil in eieren of kippen terecht zou komen'. 'Ook', zo schrijven Schippers en Van Dam, 'was niet bekend of het eventuele gebruik incidenteel en kleinschalig was of dat het om langdurige toepassing op brede schaal zou kunnen gaan. De NVWA zag op dat moment dan ook geen aanleiding om de verantwoordelijke bewindspersonen te informeren.' 

Schippers en Van Dam werden pas op de hoogte gebracht nadat daadwerkelijk fipronil in eieren was aangetroffen. Op 7 juli was de administratie van een bedrijf in beslag genomen en op 19 juli waren eieren getest van acht bedrijven die in juli met fipronil waren schoongemaakt. In eieren van zeven van deze bedrijven bleek op 22 juli fipronil te zitten. Daarna werden Schippers en Van Dam geïnformeerd. Of de Kamer terugkomt van reces voor een spoeddebat, zal afhangen van de antwoorden die beide bewindslieden na het weekend geven op een reeks Kamervragen.

Het was niet bekend of het eventuele gebruik fipronil incidenteel was of dat het om langdurige toepassing op brede schaal zou kunnen gaan
Schippers en Van Dam in de brief aan het kabinet

Lees verder

Belgische minister haalt uit naar Nederland: NVWA wist vorig jaar al van fipronilbesmetting
De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme haalt in het fipronilschandaal zwaar uit naar Nederland. Volgens Ducarme trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2016 al fipronil aan in eieren, zonder de buitenwereld hierover in te lichten. Het onderzoek naar de huidige fipronilbesmetting zou bovendien vertraging opgelopen hebben doordat de NVWA niet reageerde op vragen om informatie uit België.

Al half mei werden er in België besmette eieren gevonden
De Belgische voedsel- en warenautoriteit wist al op 2 juni dat er fipronil in eieren kon zitten, maar sloeg pas anderhalve maand later alarm op Europees niveau. Daardoor hebben er in de buurlanden Nederland en Duitsland, maar ook in Frankrijk, Scandinavië en Zwitserland langer vergiftigde eieren in de winkel gelegen dan nodig was geweest.

Hij kan niet anders dan ruimen, zegt deze boer
Een Drentse boer die zijn fipronilkippen laat doden begrijpt niets van de demonstranten voor zijn erf. (+)