Jeff Bezos mag dan heel even de rijkste man ter wereld zijn geweest, Amazon verdient amper geld, aldus Amazon. Over 2016 wist het de belastingaangifte te halveren tot £7,4 miljoen, aldus Britse pers, maar het heeft allemaal kosten afgetrokken waardoor het geld toekrijgt. Amazon krijgt een creditnota van £1,3 miljoen, die het in de toekomst kan aftrekken van (eventueel) te betalen belasting in het VK.

Onder de aftrekposten zit 35 miljoen aan aandelenbonussen voor managers en bestuurders. Verder sluist Amazon geld naar Luxemburg, waar Brussel eerder ook al boos over was, terwijl het kosten wel in het Verenigd Koninkrijk laat vallen.

Britse winkeliers staan op hun achterste benen omdat ze vinden dat Amazon sowieso oneerlijk concurreert omdat het geen kosten maakt voor dure winkelhuren. Parlementariërs spreken schande van de belastingtrucs en pleiten voor een volledig nieuw belastingstelsel waardoor dit soort uitwassen niet meer voorkomen.

Amazon is zich uiteraard van geen kwaad bewust en komt met het standaard antwoord van alle grote belastingontwijkende bedrijven: ‘We betalen alle belastingen die verplicht zijn in het VK en elk ander land waar we actief zijn. Belasting is gebaseerd op winst, niet op omzet, en onze winsten blijven laag omdat retail zeer competatief is, met lage marges en we voordurend veel investeren.’

Eerder kreeg Starbucks te maken met een consumentenboycot in het VK omdat het belasting ontweek via Nederland.

Zie ook:
Cijfers: dit is waarom Amazon een bedreiging vormt voor de economie

Knap: Nederlandse BV van Starbucks maakt €59 miljoen winst op omzet van €26 miljoen