door Moskowfiets in Media  ·  42 Reacties

  • 4
  • 608x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Verkeersongelukken bijna altijd door menselijke fouten.
Vliegtuigongelukken bijna altijd door mechanisch falen.

5
1 case

Verkeersongelukken bijna altijd door menselijk falen -> technologie nodig.
Vliegtuigongelukken bijna altijd door technologisch falen -> mensen nodig.

5
2 case

@1 Laat dat nou niet waar zijn, het mechanisch falen is normaliter te herleiden tot menselijke fouten.

1
3 Positivo

@1

De meeste ongelukken in de luchtvaart gebeuren uiteindelijk door menselijk falen.

1
4 Pegasus

Daarbij maken piloten ook nogal eens fatale fouten.

1
5 Positivo

@4 En met deze mensen hebben we altijd te maken...... Ook een programmeur, ICT-er of een luchtverkeersleider kan een foutje maken......

1
6 LoydMorris

Dit is ontwikkeld om geld te besparen, maar volgens mij gaat dit in de praktijk eerder geld kosten. Geef de reizigers de keuze tussen een onbemand vliegtuig en een bemand, dan ligt het voor de hand dat men gaat kiezen voor een bemande vlucht.
De maatschappijen die dus blijven vliegen mét piloten, zullen de meeste passagiers aantrekken.

1
7 Scorpio

@6

Oh absoluut. Een belangrijke factor is dat bij het vliegen de mens de laatste schakel is. Als de mens bijvoorbeeld een fout van de automatisering niet opvangt, dan is het ongeluk nog steeds door menselijk falen.

0
8 Pegasus

@7

- "Geef de reizigers de keuze tussen een onbemand vliegtuig en een bemand, dan ligt het voor de hand dat men gaat kiezen voor een bemande vlucht. " -

Daar ben ik niet van overtuigd gezien de hoeveelheid mensen die met lowcostmaatschappijen vliegen die vrij twijfelachtig met veiligheid omgaan.

6
9 Pegasus

In eerste instantie zullen er programmeerfouten in zitten, dat zal tot enkele crashes leiden, daarna word het alleen veiliger zonder piloot.
Geen zelfmoord piloten meer, geen MH 370 die volledig verdwijnen, geen piloten die zonder brandstof komen enz.
Helaas, het word een achterhaald beroep.

4
10 Positivo

Ik geloof niet in OF het een OF het ander... Daar is veiligheid nooit mee gebaat.

1
11 TedjeR

Geen onbemand vliegtuig maar ook geen onbemande auto..never!

2
12 netcat

@6 Die luchtverkeersleider is ook overbodig, dat is ook te automatiseren.

2
13 Positivo

@10

Ik kan al meerdere scenario's bedenken waarin dergelijke rampen toch plaats kunnen vinden. Kun je nagaan hoeveel er zullen zijn die niet zijn voorzien en dus niet ingeprogrammeerd kunnen worden.

0
14 Pegasus

Je kunt alles herleiden tot menselijk falen omdat mensen vliegtuigen ontwerpen, bouwen, onderhouden en bedienen.
Daardoor zou wel ten onrechte het idee kunnen ontstaan dat 'computers / software' het beter kunnen maar deze worden eveneens ontworpen en gebouwd door mensen.

Leuk ideetje (om geld te besparen) maar in de praktijk zouden de 'vallende sterren' van het Belgisch verkeersnieuws wel eens letterlijk kunnen worden.

1
15 Proemevla

@14 Daarom zullen er in beginstadia wel wat crashes zijn, wegens fouten in het programma.
Het word daarna alleen veiliger zonder piloten, sorry voor de piloten.
En het vliegverkeer en vliegtuigontwerpers gaan echt niet over een nacht ijs.

0
16 Positivo

@16

Ik denk niet zo zeer over fouten in het programma (al zijn die er ook zeer zeker), maar over de beperkte informatie die aan de hand van sensoren verkregen kan worden.

0
17 Pegasus

Helaas is een groot deel van de vliegtuigongelukken in de laatste jaren te wijten aan fouten van piloten, onder meer door het niet voldoende beheersen of begrijpen van de automatisering van het toestel.

0
18 LanCaster

@13 Het klinkt allemaal erg mooi.... maar kijk eens hoeveel mensen er, achter de schermen, bezig zijn om een onbemand ruimtevaartuig aan te sturen.... En dan wil men straks honderdduizenden vliegtuigen (wereldwijd) zelfstandig tegelijk laten starten, vliegen, uitwijken, landen etc.?
Dat wordt echt een groot probleem..... Niet elk land heeft zoveel geld voor deze hoogwaardige infrastructuur. Ik ben de laatste die zal zeggen dat vliegtuigen niet kunnen vliegen zonder piloot.... Maar of het wenselijk- en wereldwijd (!!!) haalbaar is, zal nog moeten blijken.....

0
19 LoydMorris

@3 Dat was mijn beeld, maar het schijnt dat ik er volkomen naast zit. Heb je een bron misschien?

0
20 case

Hahaha! Wat een standpunt: "Technologie is te kwetsbaar". Laat een vliegtuig nu net een brok technologie zijn, verpakt in een aluminium doos.

0
21 Willemvanoranje

@21 : Het onbemand rijden zit er ook aan te komen. Ben ik het met je eens. Echter net een artikel gelezen over een brandweerwagen die ze bij een hackerscongres hebben neergezet en waarvan de beveiliging binnen een dag gekraakt was. Dat geeft je geen prettig gevoel. Zo lang dat soort zaken veel te gemakkelijk zijn zal ik ook even nadenken over onbemand vliegen.

Let wel, een vliegtuig en een auto lijken hetzelfde maar de risico-analyse laat wel wat anders zien. Auto begane grond en max 120 km/uur. Vliegtuig 10 km hoogte en een kleine 900 km/uur. Auto overleef je nog wel een keer. Vliegtuig overlevingskans ongeveer 0,0.

0
22 Gezond boerenverstand

@22 Wat denk je dat een piloot nu nog kan doen als bijvoorbeeld een A320 gehackt zou worden?

2
23 LanCaster

@17 De censoren op en aan een vliegtuig kunnen vele malen beter zijn dan de beperkte sensoren die piloten bezitten, daarbij kan een computer die duizenden malen sneller analyseren dan een piloot kan.
Je kunt ze ook op plaatsen kwijt waar je wilt.
De computer kan bepalen of er ergens op het vliegtuig een kritische belasting ontstaat of scheurvorming etc, het kan precies zijn positie bepalen en de positie van andere vliegtuigen enz enz, daarbij zitten er altijd back up systemen op.
In eerste instantie zullen de piloten, wat nu ook al gebeurd, meevliegen in geval van calamiteiten, later een piloot, in geval van een zeer zware zonnestorm of iets van dien aard.

0
24 Positivo

@23

Het besturingssysteem van een A320 kan niet gehacked worden omdat er geen connectie is met een netwerk: het is een gesloten systeem.
Mocht het op een of andere wijze raar gaan doen, dan kan met terugvallen op Alternate of Direct Law.

0
25 Pegasus

@24

Welke sensoren zou je gebruiken voor situational awareness, waar een noodlanding te maken?
Hoe kun je sensoren inzetten om te beoordelen of andere sensoren wel goed werken, zoals bijvoorbeeld een verstopte pitot- of static port?

0
26 Pegasus

Blijft nog steeds de vraag..... Waarom zou je dit willen? Zit hier de consument echt op te wachten?

0
27 LoydMorris

Na 200 afleveringen van Air Crash Investigation roep ik tegenwoordig aan het begin al 'pilot error' en dan blijk ik vaak genoeg gelijk te hebben voor zo'n warm fuzzy gevoel van mentale zelfbevrediging.

Al moet ik toegeven dat het nooit zomaar pilot error is. Er ligt meestal iets mechanisch aan ten grondslag, wat niet begrepen wordt of verkeerd geinterpreteerd wordt. Meestal terug te leiden op training of communicatie.

0
28 zeikenderechter

@25 Mee eens, maar dat zou niet anders zijn bij een pilootloos toestel, tenzij het zo ingericht wordt dat het ook op afstand, vanaf de grond, bestuurd kan worden.
Voor zover ik weet lopen er in b.v. een A320 geen fysieke, mechanische, kabels naar de stuurvlakken. Dat loopt zelfs in Direct Law de besturing nog via de 'computers'.

0
29 LanCaster

En zonder Sully was het toch goed fout gegaan.

0
30 zeikenderechter

@29

Die lopen er wel, maar dan ga je nog een trapje lager dan Direct Law en kom je in 'Mechanical Backup'. Bij mijn weten is dat slechts 2 keer voorgekomen.

Direct Law houdt eigenlijk in dat er geen interpretatie van de input commando's meer plaatsvindt door de computers.

0
31 Pegasus

Ja, daar voorzie ik de ellende. Het wordt pilootloos, maar over te nemen vanaf de grond voor noodlandingen etc. En dan ontstaat er een hackbare situatie.

0
32 zeikenderechter

@31 Voor zover ik kan vinden zijn de enige echt mechanische controls pitch (trim) en richtingsroer.
De andere lopen dan nog steeds via een elektronisch systeem.

0
33 LanCaster

@25 : Een connectie is niet perse nodig, ook stand-alone systemen kunnen gehacked worden.
Air gap hack: http://www.makeuseof.com/tag/god-of-the-air-gaps-how-malware-can-be-spread-by-microphone/
Of denk bijvoorbeeld aan een programmeur die in de originele software (update) een tijd/datum verstopt waarop alle vliegtuigen (in de lucht) met die software crashen.

0
34 Jackd

@34 Je kunt geen systeem via geluid hacken tenzij er op dat systeem al een programma draait dat geluid in code kan omzetten.

0
35 LanCaster

@26 Er zitten altijd back up systemen ingebouwd, en eventueel zou de computer contact op kunnen nemen met de grond computer voor additional informatie, het systeem is natuurlijk nog niet operationeel, en als ik er alles over wist, zat ik nu met een zeer goed betaalde job.
Er vallen best nog veel hindernissen te nemen.

0
36 Positivo

@27 Weet je wat een piloot kost aan training, salaris, enz.

0
37 Positivo

@3
Gros van de ongevallen bij aircrash investications beginnen met technische problemen /computer storingen waarna de piloten het overnemen en het ergste proberen te voorkomen wat in veel gevallen dan ook wel lukt
Zie het al helemaal gebeuren , een vliegtuig raakt in problemen zonder piloten aan boord en dus niemand die eventueel in kan grijpen om erger te voorkomen
toestel stort neer in dicht bevolkt gebied of in de(petro) chemische industrie gevolgen zullen niet te overzien zijn en de schadeclaims zullen ze om de oren vliegen
Nee dank je laat er maar piloten aan boord zijn die in kunnen grijpen en proberen te redden wat er te redden valt

2
38 eoghanfeehily

@38 "Gros van de ongevallen bij aircrash investications beginnen met technische problemen /computer storingen waarna de piloten het overnemen en het ergste proberen te voorkomen wat in veel gevallen dan ook wel lukt"

Dus het grootste deel van de ongelukken bij onderzoeken van vliegtuigongevallen worden in veel gevallen voorkomen door de piloten? Begrijp ik het zo goed?

1
39 LanCaster

@37 Een hele hoop geld..... En weet u wat een vliegticket kost? Bijna niks.... Dus als het om het geld gaat, hoef je geen passagiers-drone's uit te vinden, lijkt mij question

1
40 LoydMorris

Treinen gaan vanaf volgend jaar ook al zonder machinist wonen dus waarom vliegtuigen niet? Landen kan al en vliegen zelf ook. Nu alleen opstijgen nog.

1
41 Jan met de korte achternaam

@41 Opstijgen lijkt me makkelijker, dus ook makkelijker te automatiseren, dan landen.

1
42 LanCaster

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Rooibos
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@64 Nou nou, is een agressie regulatie training niet iets voor jou ??...

12 minuten geleden geplaatst door Rooibos

Tussenderegels
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@67 ik vermoed dat rooibos bij de thee familie hoort, ofwel pickwick die al eerder verwijdert is hier....

35 minuten geleden geplaatst door Tussenderegels

Tussenderegels
De Jonge onderzoekt buitenlandse en Russische inmenging in Nederlandse publieke debat

@3 We gaan zien waar de Tsjechen mee komen. Vraag is of dit bij de veiligheidsdienst blijft hangen of dat het openbaar wordt....

1 uur geleden geplaatst door Tussenderegels

Hendrianus
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@20 Als je landen niet kan aanspreken op het humanitaire oorlogsrecht dan worden de misdaden nog groter en veelvuldiger gepleegd. Wat betreft 'n...

1 uur geleden geplaatst door Hendrianus

Zie Hier
Wanstaltig! AD en Klaver BESMEREN Baudet met Rusland connectie 'Maar geen bewijs'

Is inderdaad wanstaltig Baudet had allang in een gesloten GGZ moeten zitten!...

1 uur geleden geplaatst door Zie Hier

Tussenderegels
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@57 Dat ze je er maar snel van afgooien hier. Wat een smeerlap ben je....

1 uur geleden geplaatst door Tussenderegels

Strongoli
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

@3Het wordt financiëel nòg erger:Statushouders zoveel mogelijk naar hotels, ook zonder goedkeuring gemeenten - https://nos.nl/l/2514610�...

5 uur geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
De Jonge onderzoekt buitenlandse en Russische inmenging in Nederlandse publieke debat

@1Rond "contacten" met Rusland, maar ook China, zijn altijd al wild-west verhalen geweest. Er zijn echter op het geheel, maar weinigen, die è...

5 uur geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
Ernstig tekort aan 'pufjes' voor astmapatiënten: 'Nul tot twee weken op voorraad'

Schandalig dit weer.Gek dat deze "tekorten" alleen maar in Nederland spelen. Ook de prijzen van medicatie, zijn in het buitenland vaak goedkop...

6 uur geleden geplaatst door Strongoli

ongelovenloos
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Bij oorlog aan oorlogsrecht doen , betekent verlies.Nog geen ene oorlog meegemaakt waar ze zich volledig aan oorlogsrecht hebben gehouden...

8 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

NK. App
Japanese Bus Porn VideosPorn Star EscortingHuge TittyTufos.com.btMyfriendsfeetWww Xnnx ComIncezt NetMila Kunis PornstarEboni CreampieOutside XxxHixxxHansika Motwani SexyIndian Aunty RomanceHot Porn MoviesHeavy On Hotties ComAi Uehara Uncensoredموقع أباحيBrooke Shields NudesBrazzers Hd Sex VideosBrazzers Mom Porn VideosOriya XxxLouie Smalls PornTwitch Streamer PornBig Hairy ClitorisPornografia VideoSexo En PornRoundass PornSexy Girl FuckFast Time Sex VideoBhumika Sexy VideoFree Porn XxnLena Plug Jason LuvRomance And Sex VideosIndian Bollywood Sex VideoRobbing The Sex Freaks Part 2Best Handjob Ever3way PornWandering Kamya NudeJony Sins PornosuSucks Own CockTru Kait OnlyfansVideos Prono GratisMadi MeadowsMonstercocks AnalMassage RepublciExteremetubeLindsey Pelas Onlyfans LeakJohnny Bhai Xx VideoGay Sex Video In IndiaDesi Sister Sex VideoLeah Gotti Threesome50 Shades Of Grey ClipsNude Monica BelluchiSex Dating SiteTchache ComXvideo MomXnxx Sis And BroJapan CumshotsIndian Hd Porn TubeTania Bann NudeDesi Girl PornPorn House ComMindi Minx LesbianBrazzers UpcomingJohn Holmes PeniBlondes CumingTrisha Paytas Leaked PornSekaikomikKkvsh NakedKristen Hancher PornBrazzers Big Boobs PornNatasha Nice LesbianShufuniMia Khalifa Sexxy VideoValerica Steele DpSiscord PornFree Male PornSonakshi Sinha Ka Sex VideoGianna Michaels GangbangCurvyboobsPornochicasDemora Avarice TitfuckSxs PornAmture Gone WildHanata NakedArea 51 SexPokimane DeepfakesNaomi Foxx PornDani Daniyal PornNew Cheating PornMaa Beta Xxx ComStraight To Gay Black PornKist CrawlerRent PornhubVivocalBella.porch NudeUporniaFilm érotique FrançaisBangladeshi Hot FilmPublic Agent Hd PornBangladeshi Fucking VideoReal Cartoon SexNetflix PornolarıEmmy Rossum NakedPorn Hd BigassBrattysis Full VidExtreamly Rough PornPournou HdDave Franco NudeAnehame Ore No Hatsukoi Ga Jisshi Na Wake Ga NaiMom Adult MoviesCrazy3dxxxBlackporHuge Tits AmateurVídeo De Pornô Ao VivoChicas XxxAmisha Patel Sexy VideoSybil KailenaTanlined MilfPorno 2023Xxx Porn For AdultsBest Anal VideosGrupos Whatsapp PornôMota Land Xxx VideoSani Leon Ki Sexy BfBrandi Love Fucks FanVictoria HillovaPorn Ullu WebXx Video Sunny Leone ComKannada Sexx VideosLettuce Fuck Quick Amy LoveX Video JapaneseEbony Mom AnalSwingtownsHq Porn AnimeFirest AnalWww Telgu Sex ComBig Tit CreampiedSally Squirt PornDoggystyle GifSchool TitsWeb Sex ComFreeporn For HerMompornJapanies Adult MoviesScenes Of SeductionGake PornAlison TylerIsekai Harem MonagateriIos Porn Game