Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Politici niet te spreken over Trumps "vuur en woede" in Noord-Korea: "Roekeloos"

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

Zowel Democraten als Republikeinen reageren afwijzend op de waarschuwing van Amerikaans president Donald Trump aan het adres van Noord-Korea. Trump dreigde gisteren met "vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen", als het regime in Pyongyang niet inbindt. "Opruiend" en "ongepast", luidt het.

De uithaal van Trump kwam er vanop zijn vakantieadres in Bedminster. "Noord-Korea kan het best geen bedreigingen meer uiten aan de Verenigde Staten", zei de president tijdens een briefing. "Want dan kunnen ze rekenen op vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen. Kim Jong-un is een grote bedreiging, voorbij het normale, en ik zeg dat ze kunnen rekenen op vuur en woede en macht, het soort dat deze wereld nooit eerder gezien heeft."

Trumps kordate woorden hadden meteen effect in Wall Street. De Amerikaanse beurzen gingen omlaag nadat ze eerder op de dag recordhoogtes hadden bereikt. 

"Stap dichter bij ernstige confrontatie"

De uitspraken van Trump baren niet alleen investeerders zorgen. Ook in de politieke wereld, zowel vanuit Republikeinse als Democratische hoek, wordt kritisch gereageerd.

Republikeins senator John McCain zei in een radio-interview te vrezen voor een ernstige confrontatie. "Het is niet verschrikkelijk wat hij gezegd heeft, maar het is een klassieke Trump die de zaken overdrijft. Je moet zeker zijn dat je kan doen wat je zegt dat je gaat doen. Dit gaat ons dichter bij een ernstige confrontatie brengen. Alle grote leiders die ik gezien heb, dreigen niet tot ze klaar zijn om te handelen."

'Je moet zeker zijn dat je kan doen wat je zegt dat je gaat doen'
John McCain, Republikeins senator

Ook vanuit het Democratische kamp klinken vernietigende commentaren. Senator Dianne Feinstein spreekt van een "bombastische zet". "De VS moeten Noord-Korea snel betrekken in een dialoog op hoog niveau zonder voorwaarden. In mijn opinie is diplomatie de enige betrouwbare weg voorwaarts."

Volgens senator Ben Cardin zijn de opmerkingen van Trump "bewijs dat het hem aan temperament en oordeel ontbreekt om de ernstige crisis aan te pakken waarmee de VS geconfronteerd worden". Men moet niet hopen dat "het nucleaire programma van Noord-Korea vernietigd kan worden door middel van één enkele aanval", voegt hij eraan toe.

Democratisch volksvertegenwoordiger Ted Lieu noemt Trumps verklaring "roekeloos" en zegt dat we "een de-escalatie nodig hebben, geen misrekening".

Twitter bericht wordt geladen...

Democratisch senator Brian Schatz maakte er op Twitter aanvankelijk weinig woorden aan vuil. "Dit is onverstandig", klonk het. Later voegde hij daaraan toe dat er dringend actie nodig is om de toenemende spanningen het hoofd te bieden. "We hebben professionals nodig die het proces begeleiden. We hebben geleerd van onze oorlogen in het Midden-Oosten. Slechte beslissingen kunnen een vreselijke situatie erger maken."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Guam

Trumps woorden waren nog niet koud, of Noord-Korea sloeg al terug met een nieuw dreigement. In een verklaring bevestigt het leger dat het "een aanval overweegt, als waarschuwing naar Washington" op het eilandje Guam in de Stille Oceaan, waar de Verenigde Staten een militaire basis hebben.

Madeleine Bordallo, de Amerikaanse afgevaardigde voor Guam, vindt dat Trump "in partnerschap met de internationale gemeenschap moet werken aan de de-escalatie van de toenemende spanningen" en "standvastig leiderschap" moet tonen.

Bordallo heeft twijfels bij het bericht dat Noord-Korea een plan overweegt om Guam aan te vallen. "Guam blijft veilig", meent ze. "Ik heb vertrouwen in het vermogen van de Amerikaanse veiligheidstroepen om ons eiland en onze bondgenoten in de regio te beschermen."

Guam huisvest 6.000 Amerikaanse strijdkrachten. Dat aantal zal de komende tien jaar naar alle verwachtingen verdubbelen.

Bewoners Guam: "Wij zijn het onderpand van een oorlog"

Daarnaast wonen op Guam ongeveer 175.000 mensen. En ook die zijn niet te spreken over Trumps uithaal. "Trump heeft er geen idee van waar Guam ligt terwijl hij ons eiland de nucleaire handen van Noord-Korea intweet", schrijft gewezen lerares Eileen Benavente-Blas op Facebook. "We zullen aan flarden geschoten worden."

'We zullen aan flarden geschoten worden'
Bewoner van Guam

Milan Salas reageert op news.com.au: "Wij zijn het onderpand van een oorlog. Met dagelijks collaterale schade en slachtoffers door de twee rotverwende, kinderachtige leiders, Trump en Kim." Salas zegt dat Guam "lokaas" is voor Noord-Korea. Hij klaagt aan dat de stem van zijn volk, de Chamorro, niet gehoord wordt. "Is dat wel echte vrijheid, dat ik niet kan stemmen voor de president die mij wel zijn constitutionele rechten oplegt en mijn eiland strategisch gebruikt voor militaire doeleinden, als schietschijf in de Aziatisch-Pacifische regio? Waar is onze stem in dit alles?"