Trump spreekt dreigende taal: “Noord-Korea krijgt vuur en furie over zich zoals de wereld het nog nooit heeft gezien”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag opnieuw uitgehaald naar Noord-Korea omwille van hun aanhoudende nucleaire dreiging. “Noord-Korea krijgt vuur en furie over zich zoals de wereld het nog nooit heeft gezien”, zo dreigde hij tijdens een persbriefing op zijn golfterrein in New Jersey.

jdb

De reactie van Trump komt er nadat dinsdag bekend raakte dat Noord-Korea een nieuwe fase heeft bereikt om zijn nucleaire dreiging kracht bij te zetten. Uit een analyse die de Amerikaanse inlichtingendienst afgelopen maand liet uitvoeren, blijkt nu ook dat het land recent met succes de productie van een miniatuurkernkop heeft afgerond. Een kernkop die perfect past zou passen in de intercontinentale raketten waarmee het land de afgelopen weken tests heeft uitgevoerd.

Experts waren ervan overtuigd dat het nog minstens enkele jaren zou duren vooraleer het land zo’n compacte kernkop zou kunnen ontwerpen. Maar nu zou die belangrijke mijlpaal dus al bereikt zijn. Het betekent voor Noord-Korea een beslissende stap op zijn weg naar een volwaardige kernmacht. Het maakt de bezorgdheid wereldwijd alleen maar groter.

Tot in Chicago

“De inlichtingendienst stelt vast dat Noord-Korea nucleaire wapens heeft geproduceerd die geschikt zijn voor gebruik in ballistische raketten”, zo staat er te lezen in het rapport dat The Washington Post kon inkijken. Een in Tokio gepubliceerd witboek van het Japans ministerie van Defensie komt tot hetzelfde besluit. Het is voorlopig wel nog niet duidelijk of Noord-Korea intussen al tests heeft uitgevoerd met de compacte kernkop.

Wel voerde het land onder meer op 28 juli een test uit met een intercontinentale raket. Die had volgens berekeningen van experten een theoretische reikwijdte van rond de 10.000 kilometer. Volgens schatting van Amerikaanse experten zou een dergelijke raket in staat zijn ook steden als Los Angeles of Chicago te bereiken.

Zware sancties

Als reactie op die raketproef had de VN-Veiligheidsraad afgelopen weekend de tot nog toe zwaarste economische sancties tegen Noord-Korea uitgevaardigd. Voor het land een extra reden om nog harder te dreigen met een nucleaire aanval. “We zullen voor een duizendvoudige wraak op de VS zorgen”, klonk het maandag nog vanuit het regime.

Het conflict met het communistisch bestuurde land wordt momenteel als het meest gevaarlijke ter wereld beschouwd. Japan en Zuid-Korea zijn bondgenoten van de VS, de aartsvijand van Pyongyang. Beide landen voelen zich door het atoom- en rakettenprogramma van Noord-Korea steeds meer in de verdrukking geraken.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen