Ads Top

Nieuwe reanimatie-app Hartstichting inzet voor snellere reanimatie

Snelle reanimatie door burgers beïnvloedt de overlevingskans bij een harstilstand in grote mate. Om tijdige reanimatie nog meer te stimuleren lanceert de Hartstichting vandaag een reanimatie app die voor iedereen, ook mensen die niet kunnen reanimeren, te gebruiken is. De app geeft stap voor stap begeleiding bij reanimatie.


Burgerhulpverleners kunnen hun reanimatiekennis en vaardigheden up to date houden met de nieuwe reanimatie-app van de Hartstichting. De app biedt oefeningen en instructievideo’s, onder meer van borstcompressies en beademing, en informatie over nazorg. De app is uniek door de stap voor stap begeleiding die de hulpverlener/gebruiker krijgt: een stem geeft hulp bij de verschillende reanimatiestappen., De app is zodanig volledig dat collega-instanties in het buitenland de app willen overnemen. De app is voor iedereen te gebruiken, maar niet bedoeld ter vervanging van een reanimatiecursus.

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren negentig was de overleving 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Dit is één van de belangrijkste uitkomsten uit een nieuw onderzoek van de Hartstichting: Reanimatie in Nederland 2016. Niet eerder bracht de Hartstichting de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in Nederland zo volledig in kaart. De groei van het aantal burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hiertoe bijgedragen. Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.