Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

UKIP wil kandidaat-voorzitter weren die islam "moordmachine" noemde

Anne Marie Waters.Beeld YouTube/OxfordUnion

De kandidatuur van Anne Marie Waters om Paul Nuttall op te volgen als voorzitter van de Britse eurosceptische partij UKIP wordt mogelijk geblokkeerd door de partijtop. Waters voert al geruime tijd campagne tegen de islam, die ze "kwaadaardig" en "een moordmachine" noemt.

Waters werd omwille van haar omstreden opvattingen al uitgesloten van de campagne voor de parlementsverkiezingen, uit vrees dat ze de partij stemmen zou kosten. Onverstoord kondigde ze later echter aan dat ze zou meedingen naar het voorzitterschap, nadat Paul Nuttall in juni opstapte.

Maar de activiste, die aan de wieg stond van Sharia Watch UK en de anti-islamitische groepering Pegida UK, zou wel eens uitgesloten kunnen worden van de kieslijst, zo meldt de nieuwssite BuzzFeed. Het National Executive Committee van de partij gaat van alle kandidaten nagaan of ze voldoen aan de gedragscode.

UKIP-secretaris John Bickley: "We hebben twaalf interessante maanden achter de rug op het vlak van voorzitters, en we willen er zeker van zijn dat de mensen op de kieslijst deze keer geen problemen zullen vormen."

"Moordmachine"

Twee bronnen binnen UKIP hebben aan BuzzFeed gezegd dat de partijtop zal overwegen om Waters' kandidatuur tegen te houden, uit vrees dat ze kiezers zal afstoten door de partij nog verder naar rechts te drijven.

Waters zelf zegt te beseffen dat de partij "mij zal proberen te stoppen", maar benadrukt dat ze "geen racist of neo-fascist" is.

Haar uitspraken doen anders vermoeden. Toen Waters in juni haar campagne lanceerde, zei ze tegen een juichende menigte in Manchester: "Islam is een moordmachine."

'We willen er zeker van zijn dat de mensen op de kieslijst deze keer geen problemen zullen vormen'
John Bickley, UKIP-secretaris

"Einde in zicht"

Sinds het Verenigd Koninkrijk voor de brexit koos, heeft UKIP moeite om stand te houden. Bij de verkiezingen in juni kreeg ze slechts 500.000 stemmen en verloor ze al haar parlementszetels. Gewezen leider Nigel Farage waarschuwde dat het einde van de partij in zicht is als ze zich concentreert op een anti-islambeleid.

Op dit moment zijn er elf kandidaten voor het voorzitterschap. Daaronder ook John Rees-Evans, een gewezen soldaat die ooit beweerde dat een homoseksuele ezel zijn paard had willen verkrachten, en die plannen heeft voor een ondergrondse bunker in Bulgarije die zou moeten beschermen tegen een globale kernramp.