Direct naar artikelinhoud

In Maleisië geldt: gij zult geen atheïst zijn

De samenkomst van Maleisische atheïsten leidt mogelijk tot strafvervolging.Beeld Facebook

Een avondje bomen door een groep Maleisische atheïsten dreigt uit te lopen op een juridisch gevecht. Het probleem: voor moslims in Maleisië is het verboden het geloof te verlaten. 

De ongelovige Maleisiërs plaatsten een foto van hun samenzijn bij Atheist Republic, een Facebookgroep voor atheïsten wereldwijd. "Het consulaat van de Atheist Republic in Kuala Lumpur, Maleisië, hield zijn jaarlijkse samenkomst en het was fantastisch!", luidde hun commentaar. 

Daar dacht onderminister van islamitische zaken Asyraf Wajdi Dusuki heel anders over. Hij laat de autoriteiten onderzoeken of er onder de aanwezigen ex-moslims zijn, vertelde hij aan het Maleisische staatspersbureau Bernama. "Als het bewezen is dat er moslims deelnamen aan deze atheïstische activiteiten, dan kunnen de islamitische geloofsautoriteiten actie ondernemen. Ik heb hen gevraagd deze zware beschuldigingen te onderzoeken."

De onderminister van religieuze zaken liet weten dat eventuele ex-moslims onder de atheïsten therapie kunnen krijgen

Therapie

"Hoe schaadt deze groep iemand?", reageert Armin Navabi, oprichter van de internationale atheïstengroep vanuit Canada tegenover Maleisische media. Navabi stelt ook dat het beeld van een gematigd Maleisië lijdt onder dit soort acties vanuit de regering.

Onderminister Asyraf van religieuze zaken liet weten dat eventuele ex-moslims onder de atheïsten therapie kunnen krijgen, terwijl het verspreiden van atheïstisch gedachtegoed zelfs tot strafvervolging kan leiden. 

We moeten deze afvalligen met zachte hand benaderen. Misschien zijn ze niet op de hoogte van de ware islam
onderminister van islamitische zaken Asyraf Wajdi Dusuki

Islam staatsgodsdienst

"We moeten deze afvalligen met zachte hand benaderen. Misschien zijn ze niet op de hoogte van de ware islam", zei de onderminister tegen Reuters. "We moeten met ze in gesprek en hen onderwijzen over de ware leer."

In de Maleisische grondwet wordt de islam aangewezen als de officiële religie van het land. Ruim zestig procent van de Maleisiërs, zo'n 19,5 miljoen inwoners, zijn moslim. 

De religie van iedere Maleisiër staat vermeld op hun identiteitskaart. Het is gebruikelijk dat kinderen bij de geboorte van ouders direct dat geloof krijgen toegewezen. Het is bijna onmogelijk die aanduiding later nog te wijzigen, terwijl het niet mogelijk is officieel ongelovig te zijn. 

Christenen en andere niet-moslims voelen zich steeds meer in het nauw gebracht in Maleisië. Zo kreeg de christelijke kerk drie jaar geleden te horen dat ze God niet langer Allah mochten noemen. Allah is het generieke woord voor God in het Maleis. 

Conservatieve islamitische stemmen in het land hebben al jaren de wind in de zeilen, nu premier Najib van Maleisië, zelf moslim, onder zware druk staat. Om zijn gezagsbasis zo breed mogelijk te houden, wil hij zich juist verzekeren van steun van de meer extreme religieuze vleugels.