President Rohani houdt een toespraak na zijn beëdiging
NOS NieuwsAangepast

Iraanse president Rohani haalt bij nieuwe beëdiging uit naar Trump

De Iraanse president Rohani heeft bij zijn beëdiging voor zijn tweede ambtstermijn uitgehaald naar de Verenigde Staten. Volgens Rohani probeert president Trump het nucleaire verdrag van Iran met de VS en andere grootmachten te ondermijnen. Trump pleegt op die manier politieke zelfmoord, zei Rohani in een televisietoespraak.

Trump voelt niets voor de deal die Iran in 2015 sloot met de VS en andere grootmachten en heeft Iran zelfs nieuwe sancties opgelegd. Volgens het akkoord uit 2015 beperkt Iran zijn nucleaire programma in ruil voor opheffing van de meeste economische sancties. Het akkoord was een van de grootste successen van Rohani in zijn eerste termijn als president.

Mugabe

Rohani noemde de VS in zijn toespraak een onbetrouwbare partner, tegenover de wereld en zelfs tegenover de vaste bondgenoten. "Iran zal niet als eerste uit de nucleaire deal stappen, maar we zullen niet zwijgen over de herhaaldelijke schendingen van het akkoord door de VS", aldus Rohani.

De president had wel lovende woorden voor Europa en het feit dat diverse Europese hoogwaardigheidsbekleders vandaag in Teheran bij zijn beëdiging waren. Dat toont volgens Rohani aan dat de EU wel van plan is een goede relatie met Iran te houden. Onder de buitenlandse gasten waren EU-buitenlandchef Mogherini en de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de Zimbabwaanse president Mugabe en ministers uit Rusland en Irak waren erbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl