Noord-Korea belooft hard terug te slaan na opgelegde sancties: “We zullen voor duizendvoudige wraak op VS zorgen”

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Noord-Korea belooft “hard terug te slaan” als reactie op de sancties die de VN het land heeft opgelegd. Die sancties werden opgelegd nadat Noord-Korea de voorbije weken meerdere keren ballistische raketten afgevuurd.

lbo

“We zullen voor een duizendvoudige wraak tegen de VS zorgen”, klinkt het in een communiqué van persbureau KCNA vanuit het regime van Noord-Korea. Volgens het land zijn de nieuwe sancties van de VN een “inbreuk op de soevereiniteit van de staat”. Noord-Korea belooft “rechtvaardige actie” te ondernemen.

LEES OOK. VN-Veiligheidsraad keurt nieuwe lading sancties unaniem goed tegen Noord-Korea

Noord-Korea herhaalde ook dat z’n nucleaire programma niet onderhandelbaar is zolang Amerika een vijandige houding aanneemt tegen het Aziatische land. “Zolang we bedreigd worden door de Verenigde Staten zijn we niet van plan te onderhandelen over ons kern- en ballistiek programma. Pyongyang zet geen stap achteruit wat betreft de versterking van zijn nucleaire macht.”

“Er is geen grotere fout die de VS kan maken dan denken dat het land veilig is aan de overkant van de oceaan”, stond er nog in het statement.

LEES OOK. Noord-Korea dreigt met kernaanval in hart van de Verenigde Staten: “We zullen hen treffen met genadeloze slag”

“Geduld verloren”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei vanuit Manilla, waar hij een veiligheidstop van de Asean-landen (associatie van Zuidoost-Aziatische landen) bijwoont, dat Noord-Korea moet afzien van nieuwe rakettentests. “Het beste signaal dat Noord-Korea kan tonen om aan te geven dat het klaar is voor onderhandelingen, zou zijn te stoppen met de raketlanceringen”, zei Tillerson. Binnen hoeveel dagen of weken een einde moet komen aan die lanceringen, wilde Tillerson niet kwijt.

Dat de hele VN-Veiligheidsraad zich achter de sancties schaarde, is voor Tillerson het beste bewijs dat de rest van de planeet haar geduld verloren heeft met de nucleaire ambities van Pyongyang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen