Direct naar artikelinhoud

Oranje Leeuwinnen pakken Europese titel

Nederland heeft het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in eigen land gewonnen. In de finale in Enschede rekende Oranje zondag af met Denemarken: 4-2.

Beeld Proshots

De vorige zes EK's ging de eindzege telkens naar Duitsland. Oranje was tot dit toernooi nog nooit verder gekomen dan de halve eindstrijd.

In de finale nam Denemarken, waar Oranje eerder in de groepsfase moeizaam met 1-0 van won, al vroeg de leiding. Kika van Es legde Sanne Troelsgaard over de knie. De strafschop werd in de 6e minuut benut door Nadia Nadim.

Geplaatst schot
Oranje raakte door die vroege treffer niet van slag. Rechtsbuiten Shanice van de Sanden gaf na een lange sprint de bal in de 10e minuut goed voor op spits Vivianne Miedema, die de bal binnenschoot.

Lieke Martens hielp Nederland met een geplaatst schot van net buiten het strafschopgebied op voorsprong, maar de Deense aanvoerster Pernille Harder zorgde voor rust toch nog voor een gelijke stand: 2-2.

Na rust maakte Nederland het verschil. Aanvoerster Sherida Spitse scoorde al snel uit een vrije trap en in de slotfase was Miedema weer trefzeker.

Lees ook het interview met presentatrice van Ajax TV Fresia Cousiño Arias: 'Er is een soort Oranjekoorts ontstaan'. Lees ook: Hoe de Oranje Leeuwinnen de EK-finale haalden.

Opstelling

De Nederlandse voetbalsters beginnen de finale met dezelfde elf speelsters die donderdag in de halve eindstrijd met Engeland (3-0) afrekenden. Bondscoach Sarina Wiegman heeft de beschikking over een fitte selectie.

Stefanie van der Gragt vormt met Anouk Dekker het centrale verdedigingsduo. De verdedigster viel in de gewonnen kwartfinale tegen Zweden (2-0) uit met knieklachten. Ze was op tijd fit voor de halve eindstrijd, en de klachten zijn daarna niet meer teruggekomen.

Opstelling: Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, Van der Gragt en Van Es; Groenen, Van de Donk en Spitse; Van de Sanden, Miedema en Martens.