Direct naar artikelinhoud
Brexit

Michael Moore over brexit: "Geniet van je miserabele leven op jullie eiland"

Michael Moore.Beeld AP

De controversiële Amerikaanse documentairemaker Michael Moore vindt dat de brexit een verkeerde keuze was. Dat heeft hij op zijn eigengereide manier duidelijk gemaakt in een interview op de Britse zender Channel 4: "Geniet van je miserabele leven op jullie eiland."

Moore sprak in het interview over zijn film Where to invade next. Daarin prijst hij de wettelijke ziektevergoeding in Italië, de schoolmaaltijden in Frankrijk en pleitte hij dat vrouwen in topposities de politiek ten goede kunnen veranderen. 

Maar over het Verenigd Koninkrijk rept hij niet in zijn documentaire. "Er is niets meer te leren", aldus Moore. "Jullie zijn een aanhangsel van ons geworden. Jullie zijn te veel zoals ons geworden."

Verwarrend

Volgens de filmmaker was de beslissing om de EU te verlaten aanvankelijk verwarrend. "Het lijkt vreemd voor buitenstaanders waarom je de EU zou willen verlaten. Jullie maken deel uit van Europa."

Toch meent Moore dat de redenen om voor een brexit te kiezen begrijpelijk zijn. "Jullie hebben veel gegronde woede. Gewezen middenklassers krabbelen nu van loonbrief tot loonbrief. Brexit in jullie land en Trump in de Verenigde Staten waren als een molotovcocktail die gegooid wordt naar een systeem dat gefaald heeft."

"Niet klaar voor harde brexit"

Intussen gaan steeds meer stemmen op om de brexit uit te stellen. Volgens een voormalige voorzitter van de Bank of England is het Verenigd Koninkrijk onvoldoende voorbereid om de EU te verlaten zonder een brexitdeal. "De regering heeft een heel jaar verkwist en zou al plannen moeten hebben voor het geval dat de onderhandelingen spaaklopen", aldus Mervyn King.

King was tot 2013 Governor van de Bank of England, de hoogste functie binnen de nationale bank van Engeland. Hij deed deze uitspraken in het licht van de moeizame gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de burgerrechten. 

Eerste minister Theresa May heeft er herhaaldelijk op aangedrongen dat "geen deal beter is dan een slechte deal". Maar volgens King moet het land zich veel beter voorbereiden op dat scenario, om Brussel te tonen dat er een geloofwaardig alternatief voorhanden is.